Ett 40-tal aktivister från sju länder blockerade under morgonen SCAs pappersfabrik Östrand i Timrå. De stoppade transporter från tåg och lastbil och hängde upp en banderoll med budskapet ”Stop wiping away forests”.
 
Aktionen idag är en del av Greenpeace globala kampanj för att skydda det norra skogsbältet och som ska ha fått 200 000 namnunderskrifter. Enligt Greenpeace. Kampanjen inleddes 27 september då Greenpeace överlämnade en rapport till Essity, som tillverkar produkter som blöjor och bindor av SCAs papper. Greenpeace anser att SCA avverkar skog i områden som Naturvårdsverket pekat ut som skogar med ”särskilt höga ekologiska bevarandevärden”.
Lina Burnelius, ansvarig för skogsfrågor på Greenpeace, har varit på plats sedan klockan 4 i Timrå.
Hon berättar:
 
– Just nu blir vi stoppade av polisen. Men vi fortsätter så länge vi kan. Vi har stängt av för timmerlastbilar med en container, stoppat ett tåg och hängt upp en banderoll från skorstenen.
I containern som blockerar infarten till SCAs fabrik i Timrå sitter aktivister.
– Nu försöker polisen att svetsa hål i containern.

Hur är stämningen?
– Stämningen är lugn och har varit det hela morgonen. Vi har haft en dialog med polisen och de som jobbar här. Vi har bjudit på kaffe. Vi är samtidigt tagna av allvaret. Den sista oersättliga skogen kan gå förlorad.

Det sägs att ni misstänks  för olaga intrång?
– Det har jag inte hört något om. Vi stannar till SCA tar sitt ansvar eller tills vi blir utslängda.
 

Vad får ni för reaktioner.
– Positiva bland dem jag har pratat med. Skogsbruket är fragmenterat och skyddet är undermåligt och nästa steg var att gå från ord till handling. Men från SCA har vi fått en väldigt avmätt respons.