M-ledamoten Lars Beckman skrev 22 juli ”Det är väl en utmärkt ide att de 9000 vuxna männen från Afghanistan får hjälpa till med att släcka bränder och göra en motprestation för den hjälp de har fått från (Sverige)? Vem kan vara emot det?
 
Moa Berglöf skrev en tweet: Det är bland mycket annat sådant här vidrigt, och från en ledamot från mitt gamla hemlän dessutom, som gör att jag inte kommer rösta på Moderaterna i höst.
 
– Det rasslade till bland kommentarerna och snabbt gick jag från en person som i frågasatt en tweet till att jag var en ’vänsterextremist’, säger Moa Berglöf.
 
Det har hänt en hel del vad gäller samtalstonen på Twitter sedan förra valet, tycker Moa Berglöf:
 
– Den största skillnaden jämfört med 2014 är att då var Twitter relativt nytt i politiken. Fredrik Reinfeldt var den första statsministern under tiden sociala medier drog i gång. Tänk om allt det Göran Persson sa, hade kommit ut på Twitter? Det hade varit stökigt.
 
Moa Berglöf hade sina bataljer på Twitter med socialdemokraterna, bland annat deras talskrivare.
 
– Vi attackerade varandra, men det var ändå en god och resonlig ton. I dag har vi nått en nivå där riksdagsledamöter bär sig åt som små glin eller ungdomsförbundare. Man kan ha överseende med Muf eller SSU men jag har haft diskussioner med så väl Morgan Johansson (justitieminister, S) som Hanif Bali (m) där båda har fallit in i den sortens jargong. Det är en för låg nivå för att vara justitieminister eller riksdagsledamot.
 
Riksdagsledamöter som går överstyr på Twitter riskerar att smutsa ner det egna partiet.
 
– Jag vet inte vad tanken är. Jag var väldigt noga med att att det jag skrev inte skulle falla tillbaka på Fredrik Reinfeldt.
 
Vad leder det till när folkvalda håller låg nivå på Twitter?
– Det som är härligt med Twitter är att det är så nära till människor. Jag kan ställa en fråga till exempelvis Annika Strandhäll (socialminister, S) och hon svarar. Men när politikerna håller en låg nivå, tappar de i trovärdighet. Som riksdagsledamot har man en viss roll och ska hålla sig för god för det raljanta. 
 
Ulf Kristersson pratar om vuxna samtal, borde han agera mer?
– Frågan är vad han kan göra? Det går inte att göra så mycket åt vad riksdagsledamöter skriver. De sitter ju på sitt mandat. Jag uppskattar att Ulf Kristersson undviker att ge gliringar till motståndare. Sedan finns moderata riksdagskandidater som Ann Heberlein som har sin speciella jargong, så Moderaterna får väl tänka igenom vilka de vill ska representera partiet och vara ansiktena utåt.
 
Varför håller en del ledamöter den hårda tonen?
– När Hanif Bali (m) började vara aktiv på Twitter, tror jag många uppfattade att det var ganska kul med någon som vågade vara sig själv. Alla politiker är ju annars så nervösa för hur det ska tolkas vad de säger och låter hellre som papegojor. Sedan tror jag det är lätt för de här personerna att trilla dit i att ta ut svängarna, få 500 likes och så kör man på och har ingen aning om vad alla andra utanför bubblan tycker. Jag hoppas att det inte lönar sig.
 
Hur utvecklingsbar är Moderaternas position inför valet?
– Moderaternas siffror är inte lika dåliga som Socialdemokraternas. Men jag tror att det finns ett behov hos båda partier, oavsett valutgången, att beskriva vägen fram för Sverige. Båda partier borde kunna föreslå ordentliga ideologiska reformer, som de inte gör i dag eftersom de är för rädda att göra sig osams med medelklassen. Så det blir mest lite duttande och inget av partierna verkar komma med något större till valet. Socialdemokraterna hade chansen att tänka nytt 2006, men i stället bytte de partiledare hit och dit. I dag flyter allt ihop och ingen vill något egentligen.
Moa Berglöf utvecklar:
– Moderaterna kan ha en chans för jag tror att många väljare som bestämmer sig sent kommer att gilla att Ulf Kristersson klarar sig bra i debatterna. Men det blir inte som 2006 då Moderaterna drog väljare från det andra blocket, säger Moa Berglöf, som också har funderat över Moderaternas och Socialdemokraternas inställning till Sverigedemokraterna.
 
Moa Berglöf lägger till:
 
– 80 procent av väljarna vill inte rösta på SD. Ändå är det de 20 procent som röstar på SD som Moderaterna och Socialdemokraterna fokuserar på. Inget annat parti än SD vinner på det.
 
Moa Berglöf driver i dag byrån Östra Flygeln.

Hur går det för byrån?
– Det går bra. Vi har hittat en roll där vi bland annat arbetar i utrymmet mellan reklambyråer och deras uppdragsgivare när det handlar om kampanjer som tar upp samhällsfrågor. Reklambyråer har idag generellt en brist i förståelse för hur reklam påverkar samhälle och politik, samtidigt som i stort sett alla organisationer och företag i dag i någon mån kan ses som politiska. Då går vi in som nejsägare, ifrågasätter det vi tror inte funkar. Det var ju till exempel ingen skitbra ide att Audi skulle göra en kampanj med Kakan Hermansson. Dessutom kör jag workshops om kommunikation hos företag och organisationer. Men under sommaren jobbar jag på Sydsvenskans ledarredaktion.