I går presenterade Svante Axelsson, nationell samordnare för Fossilfritt Sverige, en plan för hur olika fossilfria drivmedel ska användas. Planen var var undertecknad av åtta företrädare för olika drivmedelsslag. Mattias Goldmann, vd på Fores, är inte helt imponerad.
 
”Vi får allt större samsyn i hur de förnybara drivmedlen ska användas, och det Fossilfritt Sverige med flera nu föreslår är knappast kontroversiellt hos någon längre. Där Fossilfritt Sverige som regeringens initiativ verkligen kan göra skillnad, är genom att skapa spelregler som underlättar omställningen och här vittnar branschen om att osäkerheten är allt för stor, oavsett en debattartikel i DN. Bland mycket annat dröjer regeringen med den nya miljöbilsdefinitionen och reglerna för miljözoner, som båda är avgörande för vilka bilar man väljer i framtiden”, berättar Mattias Goldmann i en mejlintervju.
 
Han utvecklar:
”Vi måste också inse att det finns fyra miljoner bensin- och dieseldrivna bilar på vägarna som inte så lätt inordnas i den hierarki som nu föreslås, utan som behöver kunna tankas med förnybar bensin och diesel istället för fossil om 2030-målet ska nås”.
Utöver det räcker det inte med att byta ut drivmedlen för att nå klimatmålen, anser Mattias Goldmann.
– Vi måste vi inse att det inte håller att byta varje liter fossilt mot förnybart. Vi måste också bli bättre på att källsortera våra resor och låta bilen stå.