Konjunkturinstitutet, KI, varnar för att skatterna fram till år 2019 måste höjas med 100 miljarder kronor för att bibehålla standarden i välfärden. När regeringen om knappt tre veckor, den 21 september, lägger fram sin höstbudget kan svenska folket räkna med en rad skattehöjningar.
 
På onsdagen presenterade regeringen en lista över alla förändringar på skatteområdet som finns med i budgetpropositionen för 2016 och som tillsammans innebär ökade skatteintäkter på över 30 miljarder kronor för staten.
 
Från organisationen Skattebetalarna, som lobbar för lägre skatter och ett minskat slöseri, kommer nu skarp kritik mot regeringens förslag.
 
– Vi får nu den skattechock som vi varnat för och som kommer att lägga en våt filt över svensk tillväxt och sysselsättning samtidigt som löntagare får sämre marginaler i sin privatekonomi, skriver Skattebetalarnas vd Joacim Olsson i en mejlkommentar till Dagens Opinion.
 
Han är kritisk till att regeringen, trots att Sverige enligt Joacim Olsson ”redan har världens femte högsta skattetryck”, fortsätter att höja skatteuttaget snarare än att dra ner på sina kostnader.
 
– Det är anmärkningsvärt att man väljer att höja skatteuttaget när det är mer rimligt att då och då ompröva tidigare utgifter. Så får hushåll göra och så borde man göra med utgifterna i stat och kommuner, skriver han och fortsätter:
 
– Att flytta en och annan miljard från ett utgiftsområde till ett annat borde inte kräva allt för mycket ansträngning mot bakgrund av att offentliga sektorn redan har 1750 mdr i skatteintäkter.
 
Kritik kommer även från Folkpartiet och Erik Ullenhag, partiets ekonomisk-politiska talesperson, som riktar in sig främst på de Alliansreformer som nu riskerar att försvinna.
 
– Regeringen väljer nu att öka marginalskatterna kraftigt. Skatten höjs på bensin, på ROT- och RUT-tjänster, på äldre som arbetar, på yngre som arbetar och man trappar av jobbskatteavdraget samt begränsar uppräkningen för den statliga inkomstskatten. Konsekvenserna av regeringens skattepolitik innebär färre jobb, skriver han i en kommentar.
 
Han anklagar också regeringen för att i debatten försökt dölja ”straffskatten på äldres arbete” som föreslås i budgeten.
 
– Det är mycket olyckligt att äldre som jobbar får betala för de rödgröna regeringens ofinansierade vallöften. Magdalena Anderssons signal till de över 65 år är att de ska ägna sig åt något annat än produktivt arbete. För att klara våra demografiska utmaningar behöver vi fler äldre, inte färre, som arbetar.