I år väntas Almedalsveckan slå besöksrekord igen. Flygbussarna utökar därför sin trafik under veckan med fler bussar.
 
– Vi har normalt sätt trafik mellan Visby Airport och Visby under sommaren och Almedalsveckan kommer det väldigt många resenärer med flyget. Där har vi sett ett behov att tillmötesgå, säger Flygbussarnas marknadschef Eva Tiséus.
 
Bussarna, vars avgångstider anpassas till flygens ankomsttider, kommer att gå 2-3 gånger per timme från klockan 8-19 mellan Visby Airport och Hamnplan, via Östercentrum, Busstationen och Scandic Visby Hamnhotel.
 
Men som Dagens Opinion tidigare berättat tar även Expressen ner sin buss, med plats för 32 passagerare, till Almedalen. Bussen, som blir gratis för passagerarna, ska köras i skytteltrafik mellan flygplatsen och Almedalen.
 
Flygbussarnas extrabussar är dock inte ett sätt att möta kvällstidningens gratisbuss.
 
– Nej, nej, vi gjorde samma sak förra året, säger Eva Tiséus.
 
Hur ser ni på Expressens buss då?
– Ska jag vara ärlig så kände jag inte till det. Men jag tror det finns utrymme för oss alla. Sedan är det ju naturligtvis lite tråkigt att någon kommer och kör extra när vi gjort en stor satsning och redan har en ordinarie trafik, men de får ju göra vad de vill, säger Eva Tiséus.
 
Frågan är dock om Expressen erbjuder ett lika bra miljövänligt alternativ som Flygbussarna, säger hon vidare.
 
Bussbolaget, som jobbar mycket med att minimera sin miljöpåverkan och normalt kör bussar som går på rapsolja, samarbetar nämligen i år med branschorganisationen Bil Sweden, Volvo och Scania. Utöver sin rapsbuss lånar de också av de stora busstillverkarna en laddhybrids- (Volvo) och en etanolbuss (Scania).
 
– Vi vill visa vad det finns för olika alternativ, säger Eva Tiséus.
 
Förra året var första gången som Flygbussarna körde extra under politikerveckan, något som enligt Eva Tiséus möttes med positiva reaktioner.
 
– Det var många som var positiva. Det har tydligen varit lite problematiskt innan med taxibilar som inte räckt till och bussar som man fått vänta på länge eftersom det tidigare åkte en stadsbuss som inte var anpassad efter flyget, säger hon.
 
För passagerarna kostar det 50 kronor. Biljetten kan köpas ombord, men även via Flygbussarnas app eller hemsida. Eva Tiséus uppmanar dock förköp.
 
– Det kommer många och det är bra om folk köper en biljett innan de går ombord för att det ska bli en så smidig ombordstigning som möjligt, avslutar hon.