Ryktet hade surrat några dagar. Dagens Industris förra chefredaktör och nuvarande USA-korrespondent Peter Fellman skulle ta över tidningen igen som chefredaktör och ersätta Lotta Edling som haft posten i tre år. Uppgifterna var så osannolika att de inte kunde publiceras. De var likväl sanna, visade det sig efter ett styrelsemöte som avslutades klockan 16 i tisdags.
 
Vi försökte bekräfta informationen men alla bara skakade på huvudet. Inte en chans att det kunde stämma. Peter Fellman petades av DIs dåvarande styrelseordförande Gunilla Herlitz som i dag är vd för Miltton Labs. Gunilla Herlitz satte in sin långvariga och nära kollega Lotta Edling på posten som chefredaktör på Dagens Industri. Peter Fellman fick behålla lönen och ett inte alltför ansträngande jobb som USA-korrespondent. Han fick också behålla sin plats i redaktionsledningen. MEN, han fick ett förordnande på fyra år, därefter skulle hans anställning på Dagens Industri var över för gott. Han har också hört sig för om jobb i Sverige.
Så vad hände? Gunilla Herlitz slutade som vd för Bonniers nyhetstidningar och ersattes av Anders Eriksson, som hade varit chef inom Dagens Industri-koncernen. Anders Eriksson och Peter Fellman känner varandra och har bra personkemi. Peter Fellman uppfattas av cheferna som en flexibel och smidig kille som gillar förändringar. Rolig att jobba med. Peter Fellman var dock aldrig redaktionens favorit. Hans idéer höll inte alla gånger och han vågade inte ta alla tuffa redaktionella beslut. Redaktionen kommer inte att jubla över hans återinsättande.
 
Detta ville Lotta Edling råda bot på. Hon ställde sig tungt på redaktionens sida och hävdade dess oberoende in absurdum och var förändringsbenägen endast på sina egna villkor. Hon drev en dyrbar tv-satsning tajt tillsammans med Expressen, men vägrade att samarbeta med den andra Bonnier-kollegan Dagens Nyheter. Anders Eriksson får henne inte dit han vill och nu flyttar han henne till den något fluffiga tjänsten som ”utvecklingsredaktör” på Bonnier-nivå.
 
Är läget akut, tappar Dagens Industri intäkter och lönsamhet? Nja, men det behövs konstruktiva idéer när intäkterna från papperstidningen, annonser och prenumerationer, ska ersättas av digitala. Då kan det var frustrerande med en chefredaktör som helst hänger med Expressen och gör tv och tvärsäkert tycker till om olika förslag och då utan fakta. Då kan det vara frestande att ta in den förra, smidiga kollegan.
Lotta Edling är också något av den sista reliken som finna kvar sedan Gunilla Herlitz era. Nu rensas reliken bort. Inget spår finns kvar av Anders Erikssons något kontroversiella företrädare. Samtidigt hålls traditionen. En chefredaktör på Dagens Industri värvas internt. Ingen ska med fräscha, externa ögon komma in och se vad som behöver göras egentligen och kanske viska tyst att papperskejsaren verkar något naken.
 
Rolf van den Brink, ansvarig utgivare, Dagens Opinion