Efter Dagens Opinions rapportering om att två kvinnliga distriktsordföranden inom Muf under juli månad lämnat sina uppdrag  till följd av att inte ha upplevt stöd från förbundet och moderpartiet då de anmält Muf-medlemmar för att ha utsatt dem för övergrepp,  har ännu en berättelse delgivits redaktionen. Det rör sig om ytterligare en kvinnlig distriktsstyrelseledamot, som vill vara anonym. Hon berättar att hon blivit utsatt för våldtäkt av en medlem inom det egna förbundet och om en internkultur präglad av sexism i en text skickad till Dagens Opinion.
Förbundsledningen har varit informerad om hennes fall. Och kvinnan som nu berättar sin historia har liknande upplevelser av deras hantering som de två första, nu avgående, distriktsstyrelseordförandena Alice Sigfridsson och Villemo Klockars Belenos. Även hon kommer att lämna sitt uppdrag inom Muf.
Hon skriver:

”För något år sedan var en från moderpartiet lite väl på mig och ville att jag skulle följa med till hans rum för att köra ’sanning eller konsekvens’, något som jag tackade nej till. Dagen efter berättade jag det för min dåvarande distriktsordförande, ingenting olagligt hade ju skett men ville bara informera om händelsen varpå jag får svaret: ’Nej men han menade säkert inget illa han var nog bara lite full, ta inte åt dig. Han är rätt förtjust i småtjejer, inget personligt’. Även om det gick bra den här gången, är det själva svaret från den dåvarande distriktsordföranden. Det är just det här som är problemet, ignoransen och acceptansen som gör att det tillåts fortsätta.”

 
Hon skriver vidare:
”För två år sedan utsattes jag för en våldtäkt av en av våra egna medlemmar, efteråt skämdes jag så otroligt mycket och erkände det inte ens för mig själv. Man har en viss föreställning om hur en våldtäkt ser ut, att det kommer ske av en främmande man när man går själv genom skogen på kvällen. Aldrig att man trodde att det skulle ske av en inom förbundet och aldrig att man trodde att ärendet skulle hanteras på ett sådant vis. Jag har varit i kontakt både med moderpartiet i min kommun och förtroendevalda inom Muf, men ingen agerar. Alla är så himla ledsna över vad som har hänt, men ingen gör något. Ord förblir ord. Allra mest arg blir jag över när en medlem i distriktet drar en parallell mellan att det skulle vara jämförbart med sänkt åldersgräns på systemet och legalisering av våldtäkt, gång på gång i talarstolen. Ett stort hån mot alla som utsatts, och ingen annan sa ifrån heller. Hur kan sådana åsikter accepteras inom ett liberalkonservativt ungdomsförbund? Jag känner mig äcklad över hur jag fortfarande kan vara medlem”.
Och vidare:
”Det snackas så mycket, särskilt nu inför valrörelsen, om ökad trygghet för alla, hårdare straff och dylikt, men när inte man inte ens kan erkänna och hantera interna händelser kanske man borde ifrågasätta om ens egna förslag på åtgärder är rimligt. Efter #metoo-rörelsen blev det mer och mer accepterat att prata om sådana här händelser och hur alla partierna skulle jobba mot sexuella övergrepp, men det var tydligen bara retorik. Exempelvis skickades ett brev hem, om löften på ett slut för det här, av vår egna partiledare (Ulf Kristersson). Förtroendevalda skrev under listor samt ett tjejnätverk startades. Hur kan moderpartiet och förbundet bara stå och titta på medan folk drabbas? Hur många ska behöva lämna sina förtroendeuppdrag på grund av internkultur och dylikt innan de förstår att de måste agera?”
En till som lämnar till följd av den senaste tidens händelser är Markus Konow, förste vice distriktsordförande för Muf Östergötland. Han aviserar sin avgång på Facebook. Så här skriver Markus Konow i sitt inlägg:
”…Den rätt igenom usla hantering Moderata Ungdomsförbundet haft gällande sexuella trakasserier och övergrepp. Moderata Ungdomsförbundet är självklart inte en rättssinstans eller polisen, men när Alice blir lovad att hennes förgripare inte skulle vara välkommen på Muf och Moderaternas evenemang så är han ändå där, och Villemo behöver ha med sig pepparspray för att hon är rädd för att träffa sin förgripare på Sverigemötet, så har rutinerna en lång väg att gå. När förbundsledningen anger ett tjejnätverk som ett av de konkreta åtgärderna för att hantera såna här problem, i stället för att ta i med hårdhandskarna och faktiskt stänga av de som är anmälda från all verksamhet så brister mitt förtroende…”
Han sammanfattar med:
”…Den internkultur som Moderata Ungdomsförbundet har är rent av skadlig. Ryktesspridning och nedvärderande kommentarer blandas med hånfulla kommentarer…”

detta här har hänt
29 juli
Dagens Opinion berättar om att två kvinnliga distriktsordföranden, Alice Sigfridsson från Kalmar och Villemo Klockars Belenos från Örebro, lämnar sina uppdrag i Muf till följd av att ha polisanmält våldtäkt respektive våldtäktsförsök. De berättar om att de efter sina anmälningar inte kände stöd från förbundsledningen utan tvärt om upplevde de det som att deras förövare lyftes upp och hyllades inom förbundet.

30 juli
Nyheten om Alice och Villemos avgångar börjar spridas vidare i olika medier. Dagens Opinion berättar om att hela Muf Örebros distriktsstyrelse avgår i protest mot förbundsledningen. På Facebook beskriver de en internkultur bestående av ”mobbning, där minderåriga medlemmar trakasserades på daglig basis av 10 år äldre medlemmar, sexuella trakasserier fick härja fritt, och nepotism liksom korruption genomsyrade presidietoppen”. Samtidigt gör länsförbundsordföranden för Moderaterna i Örebro, Anders Åhrlin, ett inlägg på sin Facebook-sida där han hyllar Örebro flygplats. Senare säger han i en intervju till SVT Örebro att han inte tror att avhoppen kommer påverka valet – då de har många unga duktiga människor som är beredda att ta vid arbetet.

1 augusti
Mufs presidium gör ett offentligt uttalande som inleds med:
"Efter de senaste dagarnas rapportering vill vi berätta för er att vi ser mycket allvarligt på att medlemmar har upplevt eller upplever trakasserier eller blivit utsatta för övergrepp. Det är av största vikt att vi får reda på om något har hänt så att förbundet kan reda ut det inträffade och agera. Det ligger i förbundets intresse att eventuella övergrepp utreds och hanteras korrekt.” I Facebook-gruppen Muf Allmän Info ramlar kommentarer in om att Muf-ledningens hantering är ”pinsam” och att den inte agerat över huvud taget. På Twitter ropar en rad användare på Benjamin Dousa  och kräver att han uttalar sig om vad som sker i hans förbund.
 
 
Elin Nilsson
Rolf van den Brink