Anna Kinberg Batra fick avgå som partiledare för Moderaterna mer eller mindre på grund av hennes öppning för samtal med Sverigedemokraterna. Hennes efterträdare möts mest av jubel på Facebook efter dagens möte med SD-ledaren Jimmie Åkesson.

De två partiledarna träffades idag tillsammans med sina gruppledare. De redogör för mötet med synkroniserade inlägg på Facebook:

Ulf Kristersson skriver: ” Det kräver att man samlar de partier som i olika sakfrågor vill åstadkomma förändring.  Därför träffade jag idag Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson på mitt arbetsrum i riksdagen. På mötet deltog även våra partiers gruppledare i riksdagen. Jag ville träffas just för att diskutera ett antal viktiga frågor för landet, där våra partier har snarlika uppfattningar”.

De två partiledarna uppger att de har pratat om livstidsstraff för gängrelaterade mord, slopa ungdomsrabatten för brott och tillträdesförbud till butiker. De ska även ha pratat om  migrationsutredningen.
I dagarna avgörs om energiöverenskommelsen och i strålningen från den diskuterade de två partiledarna även kärnkraftens roll i framtiden.

Ulf Kristersson skriver: ”Det blev ett konstruktivt samtal. Moderaterna och Sverigedemokraterna är olika partier, med olika ideologier, och tycker olika i åtskilliga frågor. Men vi behandlar varandra med respekt, och i flera viktiga sakfrågor tycker vi ungefär lika. I dessa frågor vill jag naturligtvis att vi ska kunna samarbeta i riksdagen”.

Jimmie Åkesson skriver: ”Även om Sverigedemokraterna och Moderaterna är två olika partier, finns det många beröringspunkter i en rad olika sakfrågor. Mötet var givande, konstruktivt och bådar gott inför framtida samarbeten i ett nytt politiskt landskap”.

När detta skrivs har Ulf Kristersson fått 188 kommentarer på Facebook. De flesta är positiva.

Jimmie Åkesson har fått 196 kommentarer. Även de är mest positiva.