Både Miljöpartiet och Moderaterna rensade bort alla sina EU-parlamentariker för nya namn till EU-valet 26 maj. Det har hittills inte imponerat på väljarna, enligt Novus väljarbarometer för EU-valet.

Undersökningen har besvarats av 1 842 personer och genomförts på telefon och SMS under perioden 11-24 mars med en deltagarfrekvensen på 52,8 procent. Mätningen är gjord innan valkampanjandet har kommit igång med undantag för LO som hårdlanserar sin kandidat Johan Danielsson.

Socialdemokraterna är största parti med 25,5 procent, 1,3 procentenheter upp jämfört med valet 2014. Näst störst är Sverigedemokraterna som ökar med 4,6 procentenheter till 14,3 procent. Moderaterna ligger kvar på 13,7 procent.  Alla dessa tre partiet presterar läger i EU-valet än i riksdagsvalet.

Det är i stället de lite mindre riksdagspartierna som levererar bättre i EU-valet än i riksdagsvalet, som Centerpartiet och Miljöpartiet som ligger på 9,2 procent och Vänsterpartiet som ökar med 4,3 procentenheter till 10,6 procent.

De största förlorarna sedan valet 2014 är Miljöpartiet med ett tapp på 6,2 procentenheter och Liberalerna med ett tapp på 4,9 procentenheter samt Feministiskt initiativ som tappar 3,2 procentenheter.

75 procent tycker att valet är mycket eller ganska viktigt. Drygt 45 procent säger att de ska gå och rösta.