Aktivistnätverket Skiftet har under en längre tid skapat opinion mot frihandelsavtalet TTIP, som avgörs i EU-parlamentet, och har bland annat samlat in över 34 000 underskrifter mot avtalet.
 
På onsdag väntas EU-parlamentarikerna ta beslut om en av de mest ifrågasatta delarna i TTIP, det så kallade investeringsskyddet som enligt kritiker skulle ge storföretag rätt att stämma stater för politiska beslut som hotar deras investeringar.
 
Skiftet har inför omröstningen dragit igång en mejlaktion med syftet att uppmana de svenska politikerna i EU att rösta ned förslaget.
 
– Det handlar om demokrati, det handlar om vem som får bestämma hur Sverige ska organisera exempelvis vår välfärd. Det här avtalet riskerar att alla privatiseringar fryses och att vi ger bort en hel hög av makt till några få människor, säger Skiftets kansli- och kampanjchef Robin Zachari.
 
Mejlaktionen drog igång i fredags och enligt Skiftet har EU-parlamentarikerna hittills fått över 4 000 mejl var, eller sammanlagt 86 000.
 
– Det visar att det är en fråga som engagerar mycket mer än vad media rapporterar om. Det ligger och pyr under ytan.
 
På Twitter har den miljöpartistiska EU-parlamentarikern Max Andersson jämfört engagemanget med motståndet mot FRA-lagen för några år sedan, som han anser ”var inget mot detta”. Som bekant röstades dock FRA-lagen igenom.
 
Det stora engagemanget mot FRA hjälpte ju inte så mycket. Varför skulle det här hjälpa nu?
– Jag är ingen expert på FRA, men jag tror att de gjorde en hel del ändringar. De stoppade inte FRA, men, precis som TTIP, om man låter något segla under radar då kommer massa dåliga saker in i det. När många människor gör sig hörda, då brukar man ändå ändra de värsta delarna.
 
Enligt Robin Zachari planerar Skiftet också för att anställa en person på heltid för att just arbeta mot TTIP. Det tack vare donationer från Skiftets systerorganisationer i bland annat USA, Australien och Tyskland. Exakt vad den personen ska göra är ännu inte fastställt. Skiftet ska låta medlemmarna bestämma och har därför genomfört en enkätundersökning.
 
– Vi har fått 1 000 svar som vi måste noggrant läsa. Det är våra medlemmar, deras vilja och våra resurser som bestämmer exakt vad vi gör Men det kan handla om alltifrån att göra flygblad och distribuera dem över landet till att sätta upp lokala kampanjer i varje kommun eller att skriva en rapport om farorna med TTIP, säger Robin Zachari.
 
UPPDATERING: Antalet mejl som parlamentarikerna ska ha fått är sammanlagt 86 000, inte 4 000 som det stod tidigare i artikeln.