– Jag är före detta pressekreterare i regeringskansliet och före detta operasångare. Nu vill jag ta ton i Europa, säger han.
 
I snart två decennier har Ulf Bergström jobbat med EU-frågor och kommunikation.
 
Förutom pressekreterarjobbet under tidiga 2000-talet hos dåvarande finansminister Bosse Ringholm (s), då han främst sysslade med EU- och internationella frågor, har Ulf Bergström tidigare också bland annat jobbat som analytiker vid Europeiska kommissionen. Som frilansskibent har han skrivit en rad artiklar om bland annat EU i tidningar som AIP, Tiden och Dagens Industri. Han har även varit aktiv i Socialdemokratiska Studentförbundet samt vice ordförande och kampanjledare för Socialdemokraterna i Kungsholmen. I dag jobbar han med kommunikations- och public affairs-frågor vid en EU-myndighet i Grekland.
 
Nu siktar Ulf Bergström, som i ett tidigare liv även varit operasångare, på att ta sig in till Europaparlamentet för Socialdemokraterna – och ett av argumenten som han hoppas kan bära honom dit är det faktum att han pratar fem språk.
 
– Jag pratar tyska, engelska, franska, italienska och förstås svenska. Man behöver dessa språk för att kunna bedriva förhandlingar i EU, dels i den egna partigruppen, dels också med andra partigrupper och även kommissionen. Det är en stor fördel att kunna prata flera språk, det ger fler kontaktytor. Mycket handlar ju också om korridorpolitik, säger Ulf Bergström.
 
– Jag hoppas och tror att jag kan komma på en lämplig position i och med mina kunskaper och erfarenheter från EU och bli en av de kandidater som kan locka fler att rösta på Socialdemokraterna, fortsätter han.
 
Som Europaparlamentariker ska Ulf Bergströms fokus ligga på ”gränsöverskridande frågor”: Matsäkerhet, miljön, kampen mot den organiserade brottsligheten samt även mänskliga rättigheter.
 
– Nu ska jag driva en kampanj så gott det går, vilket blir spännande. Eftersom jag bor i Grekland måste jag bedriva den utomlands och över internet, säger han.
 
Förutom en kampanjsajt finns han på Pinterest, Facebook och Twitter. Kampanjen kommer samtidigt att bedrivas på flera språk och han har redan nu spelat in ett antal videoklipp på olika språk.
 
– Jag vill redan nu påverka Europa med mina tankar och åsikter, säger Ulf Bergström.
 
Du tror att flerspråkighet är något som väljarna uppskattar?
– Absolut, det finns bevis på att väljarna uppskattar kunskap. Jag har både den politiska erfarenheten som är nödvändig, men också språket som behövs. De flesta väljare tycker nog ”Wow, det här är en toppen kandidat som måste till Europaparlamentet”.