Det var i mars i fjol som Karolina Palutko Maceus återvände till Dagens Industri, efter att ha jobbat i tre år som presschef på Finansinspektionen. Värvningen sades vara en del i tidningens ambition att ha Sveriges bästa ekonomijournalister.
 
Sedan dess har hon bland annat skrivit en serie artiklar kring Svensk Exportkredit som fått viss uppmärksamhet och bland annat föranlett Finansinspektionen att inleda en granskning av det statliga bolaget.
 
Men nu, drygt tio månader senare, lämnar hon Dagens Industri.
 
– Jag ska skriva en bok om Carnegie och det som hände 2008 med genomklappningen, vad som ledde fram till det, säger Karolina Palutko Maceus.
 
Hon säger att initiativet till boken kom från Carnegie & Co, tidigare ägare av investmentbanken, som hon under hösten fört samtal med.
 
– Det kändes kul att få skriva boken. Tiden är mogen för det. Sedan har jag varit tydlig om att det inte är en beställningsbok, utan att jag ska vara oberoende och att jag skriver det jag vill. Där har vi varit överens, vilket känns skönt.
 
Men varför väljer du att sluta på Dagens Industri?
– Jag tänkte skriva boken och kanske frilansa lite mer. Sedan har jag lite fler grejer på gång, men inget skrivbart just nu.
 
Du kunde inte tagit tjänstledigt?
– Det kanske man kan. Vi har haft en diskussion på Dagens Industri om det här, men jag bestämde mig för att jag vill satsa på boken. Det kommer ta lång tid om man ska göra det rätt, och under tiden ska jag frilansa. Sedan finns det säkert möjligheter att komma tillbaka.
 
Karolina Palutko Maceus tycker det är ”vemodigt” att lämna Dagens Industri, där hon jobbat sammanlagt åtta år, men ser samtidigt fram emot att få berätta historien bakom Carnegiekrisen.
 
– Jag bevakade Carnegie för Dagens Industris räkning när det begav sig, så jag har ganska mycket material. Det ska bli intressant att komplettera det. Vi har ju två ministrar, både dåvarande finansmarknadsminister Mats Odell och nuvarande Peter Norman, som varit involverade, och vi har en riksgäldschef som precis slutat. Det har runnit lite vatten under broarna nu, så jag hoppas det ska bli lättare att få folk att berätta om vad som hände och hur allt kunde ske, säger hon.
 
Det är inte klart när boken släpps, men tanken är att Karolina Palutko Maceus skriver färdigt den under hösten.