Expressen avslöjar att regeringen att regeringen har tagit fram en lagrådsremiss som ska leda till ökade maktbefogenheter i syfte att hantera corona-krisen. M-ledamoten Jan Ericson berättar på sin blogg vad regeringen vill använda sin ökade makt till. Han ser flera ”märkliga” saker med regeringens förslag.

Regeringen vill att de ökade maktbefogenheter införs omedelbart och ska gälla i tre månader, berättar Expressen. Regeringen vill ta över delar av den politiska makten från riksdagen. Moderaterna vill att riksdagen ska ha vetorätt och kunna riva upp fattade regeringsbeslut.

På sin blogg ger Jan Ericson (m) detaljer som förslaget, som oppositionen har fått ta del av.

Lagen ska göra det möjligt för regeringen att ”kunna göra tillfälliga begränsningar av folksamlingar, tillfällig nedstängning av köpcentrum, barer, restauranger, sportanläggningar, sociala och kulturella mötesplatser, transportmedel och infrastruktur, exempelvis järnvägsstationer, flygplatser och hamnar”.

Och lagen ska göra det möjligt för regeringen att ”kunna omfördela sjukvårdsresurser mellan olika delar av landet”.

Jan Ericson ser flera ”märkliga” saker med regeringens förslag:

* ”det är lite konstigt att regeringen kommer med detta krav på utökade befogenheter just nu med tanke på att riksdagen, inte minst denna vecka, har visat att vi på bara ett par dagar kan ta ett helt regeringsförslag genom utskott och riksdagsvotering till beslut, vilket är oerhört snabbt”.

* ”Det känns väldigt oklart vad regeringen vill ha sin nya makt till”.

* ”Det märkliga är också att regeringen plötsligt igår kom på att man behövde en sådan här lagstiftning, och att man inte tagit upp frågan alls vid partiledarträffarna som man har varje vecka, senast för tre dagar sedan. Det är anmärkningsvärt”.

Jan Ericson tror att regeringen har ”tappat kontrollen över smittspridningen”.