– På förra kongressen tog vi ett sysselsättningsmål om den lägsta arbetslösheten inom EU 2020. Målet gäller och det jobbar vi vidare med, berättar Karl-Petter Thorwaldsson.
 
Nu är han redo att övertyga Socialdemokraterna om att avge ett ny och omfattande vallöfte.
 
– Allt mer internationell forskning och även vår jämlikhetsutredning har sett att, även om vi har hög tillväxt, kommer det inte de många människorna till del. I dag har vi en ganska stor grupp, på 10-20 procent, som inte är med på tillväxtresan som alla andra är. För att det ska uppmärksammas bättre, tycker vi att Socialdemokraterna vid sidan av sysselsättningsmålet ska ha ett mål för jämlikhet under nästa mandatperioden.
 
LO kallar målet jämlikhetsmålet. Vad det ska mäta är inte i detalj bestämt.
 
– Vi är inte 100 procent på hur det ska utformas. Egentligen ska man utgå från gini-koefficienten (ett mått för att mäta intäktsskillnader). Men sedan ska vi göra det på ett sätt så att människor vet om det har lyckats. Nu är vi inne på tankegången att klyftorna ska börja minska under nästa mandatperiod. Då har vi brutit en 20 årig utveckling. Det tycker vi vore ett bra mål för den kommande regeringen.
Hur ska du baxa fram målet och få Socialdemokraterna att ta upp det?
– Det finns ingen motion om detta eller så. Det blir en dialog mellan oss och Socialdemokraterna. Jag tror faktiskt att det finns många av ombuden till kongressen som gillar idén. Men det viktiga är att vi uppmärksammar frågan och så småningom kan sätta ner foten gemensamt, som vi gjorde med sysselsättningsmålet. Så få vi se om Stefan Löfven och Magdalena Andersson, säger ja till detta nästa vecka. Och vet du vad, det vet jag inte i dag.