En av Moderaternas mest kända profiler, EU-parlamentarikern Anna Maria Corazza Bildt kan vara på väg att petas. Uppgifterna har börjar snappas upp av andra medier och därför publicerar vi här fredagens artikel i Veckans Brief om den moderata omstuvningen i Brysselpytten.

Valet till EU-parlamentet 23–26 maj 2019 ser ut att kunna bli en traumatisk process för Moderaternas team i Bryssel. Mycket tyder på att det inte ens kommer att existera, vad gäller de tre nuvarande politikerna i alla fall. De kan alla lämna sina poster. Ofrivilligt eller frivilligt.

Gunnar Hökmark har suttit i EU-parlamentet sedan 2004 och vill nu hem. Även Christofer Fjellner vill åka hem efter 15 år. Därmed försvinner den erfarna duon. Enligt Veckans Briefs uppgiftslämnare funderar Moderaterna hur de ska mota bort Anna Maria Corazza Bildt. Hon anses inte kompetent nog att vara en bärande del i moderaternas nya team som ska vara på plats.

Det kan vara ett personalärende utöver det vanliga, eftersom Anna Maria Corazza Bildt man är Carl Bildt, som just nu är engagerad i Moderaternas försök att bilda regering.

Anna Maria Corazza Bildt brinner för frågan om matsvinn, men det är ingen prioriterad fråga hos Moderaterna.

Hennes engagemang och driv har gjort henne känd i större kretsar, vilket kanske inte bara ses med blida ögon av partikollegorna. Stämningen lär vara kylig hos Moderaterna i Bryssel.

Nomineringskommittén sitter just nu med att ta fram passande kandidater.

Tre namn nämns lite oftare än andra. Det gäller Tomas Tobé, som tidigare var partisekreterare och nu är ledamot i justitieutskottet. Det andra namnet som nämns är Jessica Polfjärd, även hon ledamot i justitie-utskottet.  Hon har tidigare varit gruppledare för Moderaterna. Passande nog har hennes sambo Torbjörn Larsson utsetts till till ordförande för Europas jägarfederation.

Det tredje namnet som nämns ledamoten Jörgen Warborn, som sitter för Halland. Dock kommer snarare stockholmspolitikern Arba Kokalari högre på listan.

Även den nuvarande gruppledaren Tobias Billström lär förekomma i diskussionerna. Men sannolikt är han för viktig på hemmaplan nu när mer beslut kommer att tas av riksdagen.

Den tidigare Nacka-politikern Erik Langby, är ordförande i nomineringskommittén. Han ger inte många detaljer om processen som ska vara avslutad 23 november när Veckans Brief pratade med honom i torsdags:

Kommer det att bli stora förändringar eller är det samma team som kör på?

– Ingenting är klart förrän allt är klart. Allt är öppet tills vi slår klubban i bordet.

Vad ska ni uträtta under nästa mandatperiod i EU?
– Dels få ett högre valdeltagande och naturligtvis ett bättre resultat som gör att vi kan påverka det inre arbetet på ett sätt som är bra för oss som bor i det här landet.

Vad behövs för egenskaper hos de nominerade för att ni ska nå dessa mål?
– De ska kunna uppfattas som relevanta utifrån att de gör ett bra jobb i EU-parlamentet med bäring på det väljare i Sverige uppfattar som relevant.

Ni har ett team med två som vill åka hem och Anna Maria Corazza Bildt som vill stanna kvar. Ska det finnas någon kvar på plats?

– Jag går inte in på personfrågorna. Jag svarar på dina allmänna frågor. Vårt parti har väl inte lyckats historiskt med att visa på hur relevanta frågorna i EU är för människor i Sverige. Det är något man håller på med ’där borta’. För oss är det viktigt att vi tydliggör varför detta (EU) är en viktig del av svensk politik.

Är det många intresserade?
– Ja. Vi skulle nog kunna fylla en hyfsad kontingent.