Davis Orlic, till vardags innovationschef på Prime, lämnar uppdraget som styrelseordförande i Komm med en klang och jubelföreställning…eller i alla fall en podd.

Podcasten Orlic & är David Orlics avsked som ordförande i Komm. Han avgår i slutet av maj när mandatperioden går ut.

Hur kommer det sig att du lämnar Komm, hade du inte kunnat förlängt?
– Xi Jinping, Recep Tayyip Erdogan och Vladimir Putin har visat att det absolut går att förlänga mandatperioder vid behov. Jag ser inte ett sånt behov. Fyra år är en lång tid och jag är stolt över vad vi åstadkommit.

När du klev på tryckte du på att Komm skulle jobba mer med affärsutvecklingsfrågor snarare än mjuka frågor. Hur har det gått?
– Som branschorganisation ska Komm leverera största möjliga medlemsnytta. Det har vi gjort genom att fokusera på affärskritiska saker som talangförsörjning, ledarskap och att bevisa värdet av god kommunikation. Ett aktuellt initiativ är våra effektprinciper, som nyligen lanserades efter flera års arbete och som fått fantastisk respons från både byråer och uppdragsgivare.

Vad ska du ägna din tid som blir över till?
– Större delen av min tid går till att jobba med Järvaveckan, som vuxit till en av Sveriges viktigaste plattformar för samhällsförändring. Förra året slog den publikrekord med 30 000 besökare – inför årets upplaga (12-16 juni) har Ahmed, Rozerin och resten av teamet utvecklat formatet genom att kombinera politiska samtal med kulturevenemang och ett särskilt fokus på jobb och rekrytering. Intresset är enormt, över 100 företag och organisationer är redan anmälda.

Vad behöver göras i Komm framöver?
– Styrelsen och kansliet har jobbat hårt för att framtidssäkra Komm inför ett nytt decennium som kommer att förändra både vår bransch och vår yrkesdisciplin i grunden. En nyckel har varit att bredda förbundet med nya medlemmar inom kommunikation, design och marknadsföring. Sedan 2015 har det tillkommit över 70 nya medlemsbyråer från hela landet – förra månaden gick till exempel Accenture Interactive med. Jag ser fram emot att följa fortsättningen på det arbetet.