Två dagar efter riksmötets högtidliga öppnande fick justitieminister Morgan Johansson mediegrundlagskommitténs slutbetänkande i sin hand. Den parlamentariskt sammansatta kommittén har i flera års tid arbetat med att se över delar av tryckfrihetsförordningen och yttrandefrihetsgrundlagen. I februari beställde i all hast regeringen i ett tilläggsdirektiv svar på frågan om krav på neutrala tobaksförpackningar förutsätter en grundlagsändring för att kunna införas. I så fall skulle kommittén även ge förslag till hur en sådan grundlagsändring kan se ut.
 
Neutrala förpackningar innebär dekorfria paket med neutral färg och namnet på produkten skrivet i ett neutralt typsnitt. Tillverkare ska förbjudas att använda sitt varumärke på förpackningarna, vilket är detsamma som att staten gör långtgående ingrepp i en tryckt skrift såväl som inskränker bland andra varumärkesrätten. Syftet med kravet är att göra det mindre attraktivt att röka och snusa samt att förhindra tobaksprodukter från att marknadsföras via den yta på förpackningarna som inte upptas av hälsovarningar i text eller bild.
 
God folkhälsa är en grundsten i en hållbar välfärd. Som företrädare för Centerpartiet ser vi en minskad rökning som ett viktigt steg mot en bättre folkhälsa. Sätten att åstadkomma detta på är också flera. Vi ser till exempel positivt på införande av tillståndsplikt för försäljning liksom tobaksproduktdirektivets förslag om spårbarhet och märkning av tobaksvaror. Vi ser också positivt på ett förbud mot rökning i vissa offentliga miljöer, till exempel på lekplatser, perronger och busshållplatser.
 
Mediegrundlagskommitténs bedömning är dock att förpackningskravet kan hamna i konflikt med grundlagsskyddet om etableringsfrihet. Sammantaget konstateras att det saknas en bred parlamentarisk samsyn för att gå vidare med frågan. Grundlagsändringar förutsätter samförståndslösningar enligt praxis, något som i detta fall helt fattas på grund av dels sakfrågan, dels den illa skötta hanteringen från regeringens sida.
 
I ett särskilt yttrande av alliansens företrädare i kommittén påpekas att kravet strider mot de principer som bär upp grundlagarna. Som riksdagsledamöter för Centerpartiet delar vi den uppfattningen som dessutom innebär ett stort ingrepp i såväl varumärkesrätten som regeringsformens skydd för äganderätten. Av den anledningen anser vi att frågan helt bör släppas av regeringen.
 
Kravet på neutrala paket är ett ogenomtänkt förfarande styrt av en vilja att driva igenom ett radikalt förslag på folkhälsoområdet, men med oförutsedda konsekvenser för andra politikområden. Som bland annat Svenskt Näringsliv tidigare har uttryckt innebär förslaget en de facto expropriering av företags immateriella tillgångar. Det är där tydligt att tryckfrihetsförordningen inte bör ändras i syfte att möjliggöra förbud av varumärken på tobaksförpackningar.
 
Helena Lindahl, riksdagsledamot och näringspolitisk talesperson, C
Eskil Erlandsson, riksdagsledamot, C
Per Åsling, riksdagsledamot, C