Det är normalt föreningen Vetenskap och Folkbildning (VoF) som delar ut utnämningen. Så ska även ske, men först om någon vecka. Men i går skickades ett pressmeddelande ut från sajten Aretsforvillare.nu med uppgiften om att Dagens Nyheter hade fått den inte så åtråvärda utnämningen.  
Tidningen Journalistens chefredaktör Helena Giertta publicerade uppgiften utan att kolla. Misstaget upptäcktes av föreningen Vetenskap och Folkbildning.
Mediekonsulten Torbjörn Sassersson säger sig äga domänen Vetenskap-folkbildning.nu. Han bekräftar dock inte att han själv skulle ha skrivit pressmeddelande som förvillade Helena Giertta.
 
– Jag kan inte uttala mig om vem som har skickat det.
Torbjörn Sassersson säger att det är hans roll att upplåta domänen till personer som använda den anonymt. Men han berättar varför pressmeddelandet skickades ut i går.
– Det finns en gamla match mellan ett antal personer och VoF. Det här handlar om kritik mot dem. Personligen tycker jag föreningen har kapat åt sig ett tolkningsförtärde för Årets förvillare, de anser att de bäst kan avgöra vad som är vetenskap, men de har inte rätt att äga begreppen, de går inte ens att varumärkesskydda. Sedan har journalisterna gått på deras argumentation och härskarteknik.
Torbjörn Sassersson anser att sajten Vetenskap-folkbildning.nu är ett sätt att "avgifta"  VoF.
– Där kan folk själva gå in och nominera och rösta på vem som är årets förvillare. VoF vill använda "årets förvillare" till att skrämma folk. Folk (som blir nominerade) blir asrädda och får inte en chans att kommentera. Det är en oschyst stil.
Hur många journalister tror du fick pressmeddelandet?
– Det var nog många som fick det. Men ingen förutom Journalisten hade läst fel.
Hur ser du på att bara journalisternas tidning tycks ha gjort misstaget att publicera pressmeddelandet?
– Journalisten är ändå en tidning som kommer från Svenska Journalistförbundet och borde, om någon, väl kolla bättre vilken som var avsändare. Det var nog slarv.