Vilken linje driver egentligen Dagens Industri när det gäller regeringsbildningen? Ska Moderaterna regera med Sverigedemokraterna? Chefredaktör Peter Fellman förklarar.

När det gäller politik verkar Dagens Industri driva linjen att Alliansen kan sätta sig med Sverigedemokraterna och styra landet. Så tolkar en del Dagens Industris politiska redaktör PM Nilsson.

– Man tolkar på många sätt. Vad PM säger och har sagt är att Di på ledarplats förespråkar en alliansregering, säger Peter Fellman.

Han utvecklar:

–  Det blir svårt och är märkligt om en regering bildas och som tar fram förslag de tycker är bra, och sedan några partier tänker på att några av riksdagsledamöterna som röstar på förslaget är ’fel’. Då börjar man kollra bort sig i tanken, säger Peter Fällman och förklarar:

– En regering måste ju i ändå huvudsak tänka på vad som är bäst för Sverige och lägga fram förslag därefter. Ulf Kristersson och de andra partierna i Alliansen vill bilda regering. Men sedan börjar man fundera på vad som händer om Sverigedemokraterna röstar för förslagen och tänker att det ’måste vara sossarna som röstar ja och inte Sverigedemokraterna’. Om det är kravet, blir det ju per definition omöjligt att bilda en regering. Man kan ju aldrig kontrollera vem som röstar ja eller nej till dig. Men vi har aldrig sagt att Moderaterna ska sätta sig med Sverigedemokraterna, däremot tycker vi att beröringsskräcken är överdriven och den stora vinnaren på detta är SD och Jimmie Åkesson.

I veckans utgåva av Dagens Opinions prenumererade veckomagasin Beaconomist, finns en längre intervju med Peter Fellman, från vilket detta stycke är hämtat. Läsa mer? Mejla: prenumerera@dagensopinion.se