Alla opinionsbildare på Dagens Opinions och Bumblewings topptio-lista, utom klimataktivisten Greta Thunberg, ökade antalet reaktioner på Twitter med anledning av corona-krisen.

Greta Thunberg fick ställa in deltagande i demonstrationer i Paris och Grenoble och det väckte mest reaktioner på Twitter, liksom hennes tweets om hur man ska agera under corona-krisen. Hon ha avblåst fredagsstrejkerna och uppmanar i stället till en digital skolstrejk för klimatet.
Greta Thunberg väckte drygt 250 000 reaktioner under vecka 11. Det var en minskning med 53 procent. Om corona-viruset begränsade Greta Thunbergs klimataktivist, ökade möjligheten för andra att skapa reaktioner på Twitter.

M-ledamoten Hanif Bali kom upp i närmare 110 000 reaktioner, en ökning med 102 procent.. Inlägget som väckte mest reaktioner för Hanif Bali handlade om att Jonas Gardell och Özz Nujen ”är ansvarslösa” eftersom de tyckte det var en bra idé att anordna föreställningar med strax under de 500 deltagare, som är tillåtet nu.

En bild på hans ned- sprayade bil, väckte näst mest reaktioner.

Professorn och överläkaren Agnes Wold, som stöttar Folkhälsomyndigheten i corona-krisen, behåller sin tredje plats från förra veckan. Antal reaktioner ökade med 47 procent till 56 505.

Inlägget som väckte mest reaktioner lyder:

”Kan folk som har åsikter om vilka analyser av corona som ska köras och i vilken takt, vänligen anmäla sig senast den 15 april till utbildningen som biomedicinsk analytiker. Obs! Naturvetenskapligt gymnasium är inträdeskrav”.

Även Emma Frans, forskare, doktor i epidemiologi och vetenskapsskribent, skrev flera inlägg om corona och ökade antalet reaktioner med 93 procent till 22 691.  Även hon efterlyste mer kunskaper i debatten:

”Kul att så många plötsligt vill vara epidemiologer! Trist att så många inte förstår att man måste gå en utbildning innan man blir det”.

Aftonbladets politiska chefredaktör ökade antalet reaktioner med 123 procent och klättrade från plats 15 till tio.

Hans retweet av en intervju i Efter fem med statsepidemiolog Anders Tegnell, väckte flest reaktioner.

mer om Bumblewings listor