”Man kommer alltså stänga ner helt under fem dagar. Som du givetvis förstår är det inte någonting man gör för att det är roligt – utan för att man desperat kämpar för sin överlevnad och inte känner att man har någonting att förlora. När du och din regering höjde biomomsen från 6 till 25 procent så innebär det konkret att bioföretagen får behålla 19 kronor mindre på varje hundralapp man säljer biljetter för. Har man då sin biograf på en mindre ort med ett begränsat kundunderlag går det inte att kompensera med att sälja betydligt fler biljetter. För det skulle kräva fler människor som vill gå på bio och det är en faktor som är rätt svårt att påverka i ett mindre samhälle”, skriver de två centerpartisterna och fyller på:
”Tyvärr blir det ännu värre när man ställer det mot regeringens övriga politik på området. Då framstår det faktiskt som ett medvetet hån. För momsen är fortfarande 6 procent på exempelvis Kungliga Operan eller Dramaten i Stockholm. Alltså kulturella nöjesverksamheter mitt i Sveriges folkrikaste region och med stora grupper köpstarka kulturkonsumenter.”
 
Och vidare:
”Det blir så klart inte mindre provocerande av att kulturministern medverkat till att göra statliga museum, primärt centralt i Stockholm, avgiftsfria. Exakt vilken glädje tror du att boende i Robertsfors och Norsjö har av avgiftsfritt museum i Stockholm som man måste spendera tusentals kronor för att överhuvudtaget ta del av?”