– Vi diskuterade redan i oktober förra året att mitt åtagande var att få reformeringen av försvaret på plats, balansera ekonomin och öka försvarets användbarhet. Jag hade tänkt lämna om en månad, men det blir nu istället, sade Sten Tolgfors (m) under en välbesökt presskonferens på Rosenbad på torsdagsförmiddagen.
 
Med statsminister Fredrik Reinfeldt (m) på sin vänstra sida, förklarade Sten Tolgfors sin avgång.
– Att vara försvarsminister är inget jobb som man enkelt tar, inget jobb man enkelt har och inget jobb som man enkelt lämnar. Men jag berättade för statsministern förra veckan att jag ville lämna, sade Sten Tolgfors under pressträffen.
 
Han fortsatte:
– Jag kände att jag tappade energi och glädje, precis den energi och glädje som krävs för att göra detta jobb.
 
Under tiden som en ny försvarsminister utses tar Catharina Elmsäter-Svärd (m), infrastrukturminister, tillfälligt över uppgifterna.
– Sten Tolgfors återvänder till riksdagen och jag kommer i närtid att återkomma om frågan om hans efterträdare, sade Fredrik Reinfeldt.
 
Sten Tolgfors har haft ett par tuffa veckor. Sedan Ekots avslöjanden om vapenaffärerna med Saudiarabien har mediebevakningen varit stor och oppositionen kritisk. Försvarsministern själv menade att FOI agerat på egen hand.
 

Att beslutet att avgå skulle ha kommit med anledning av Saudiaffären är dock inte riktigt, enligt Fredrik Reinfeldt.
– Det kommer säkert hävdas att Sten beslut bara tagits med hänsyn till de senaste veckornas diskusisoner Saudiarabien, det har möjligen snabbat på ett beslut. Men jag vill säga att mitt i den här diskussionen finns en människa med känslor. En som sätter sina gränser, och för Stens del har den gränsen nu nåtts, sade han.
 
Samtidigt berömde statsministern Sten Tolgfors för sitt hårda arbete för att balansera försvarets ekonomi och samtidigt genomföra nödvändiga förändringar i försvaret för att bana väg för ett mer modernt försvar.
– Han har under flera år arbetat hårt och målmedvetet med det. För det förtjänar Sten Tolgfors ett erkännande.
 
Ardalan Samimi