– Förvaltningsdomstolen brukat gå på Skatteverkets linje, säger Börje Noring på Storföretagsregionen hos Skatteverket.
Sedan 2006, då bolaget ombildades, har Capio inte betalat ett öre i bolagskatt. Bolaget har istället gjort avskrivningar på över 400 000 miljoner som Skatteverket inte godkänner. Capio omsätter årligen över 3, 5 miljarder kronor på vård finansierad av svenska skattepengar. Enligt Skatteverket rör det sig om skatteplanering från Capios sida som riskkapitalbolag ägnar sig åt för att slippa betala bolagskatt.
Dagens Opinion har gått genom skattebeslut för 2008. Verket godkänner inte två avdrag som Capio kommit med. Ett var på 148 miljoner och det andra på 54 miljoner.
Capio finansierar köp av bolag med lån från aktieägare till en ränta på över 13 procent i 50 år. Som långivare står Capio Holding. Skatteverket hävdar i sitt beslut att Capio betalade en ränta på 6,69 för år 2007 och 6, 33 procent för år 2008. Verket vill inte godkänna en räntesats över 8 procent.
Capio Holding anser att lånen löper marknadsmässig ränta och motsätter sig upptaxeringen. Nu ska tvisten avgöras i förvaltningsdomstolen.
– Sammanlagt rör det sig om en upptaxering på över 400 miljoner från 2006 och framåt, säger Börje Noring på Skatteverket.
 
Tonchi Percan