Niels Paarup-Petersen är dansk men riksdagsledamot för Centerpartiet. Han är kritisk till Danmarks planer på gränskontroller vid Öresundsbron, sågar inrikesminister Mikael Dambergs uttalande om dessa och tycker att det kan vara dags att fundera över Skånes samarbeta kring Köpenhamns varumärkesbygge ”Greater Copenhagen”.

”Vi välkomnar att Danmark vidtar åtgärder för att bekämpa kriminalitet i Öresundsregionen. Efter att vi införde inre gränskontroll mot Danmark såg vi bland annat hur bostadsinbrotten gick ner i södra Sverige. Jag har respekt för att danska regeringen förstärker gränskontrollen i syfte att hålla kriminella kort”, skriver inrikesminister Mikael Damberg (s) i en skriftlig kommentar.

C-ledamoten Niels Paarup-Petersen håller inte alls med.

– Varför välkomnar Mikael Damberg  att en annan stad ser svenska medborgare som ett hot?

Niels Paarup-Petersen tycker sig se en annan förklaring än vad den danska planerna på gränskontroller.

– De har en ny regering som har sagt att trygghet är den viktigaste frågan. I Danmark har man börjat peka ut Sverige som ett hot, ett ställe där saker inte funkar. Det är två synsätt som står mot varandra, och gränskontrollerna är dansk symbolpolitik och populism.

Blev du överraskad?
 – Nej, de hade förvarnat att det skulle komma. Men det är ändå skit.

Varför pekar man ut Sverige?
 – Det är alltid bra att ha en extern fiende. Sedana har det varit några explosioner av svenskar i Köpenhamn och svenska terrorister på Jyllands-Posten. Men från Danmark kommer droger, mc-gäng och Black Cobra. Det kan stoppas av en DDR-gräns men inte av gränskontroller. Det som fungerar är polissamarbete och att man följer individer, i stället för att titta på alla människor som kör över bron.

Hur ska man kunna marknadsföra Skåne och Köpenhamn som Greater Copenhagen om det inte går att åka över bron utan poliskontroll?
– Det kan man fundera på. Det är ju inte positivt. Till slut kommer personerna som ska kunna jobba på universiteten säga att de hatar att pendla. Det är klart att det påverkar investeringsbeslut , säger Niels Paarup-Petersen, som tror att det nordiska samarbetet påverkas

– Det är en dolk i sidan på Öresundssamarbetet och det Nordiska samarbetet. Den fria rörligheten har gjort Norden starkt och någon att lyssna på. Den nordiska modellen är fantastisk, men om vi inte själva lever upp till den är vi inte värda att lyssna på och då blir det svårare i EU. Hade gränskontrollerna verkligen haft en effekt hade det varit värt ett pris. Men det har de inte.