Två av medlemmarna i konstnärskollektivet Pussy Riot, Alexey Knedlyakovsky och Lusine Dzhanian, kommer i år till Almedalsveckan.
 
– Det var lämpligt eftersom det är valår. Redan förra året såg vi en hel del mörka krafter i Almedalen under den politiska debatten, vi ser också hur samtalstonen normaliseras och då är det viktigt att kunna ge en bild från Ryssland där journalister och konstnärer får allt svårare att uttrycka sig. Det är angeläget att se vad som händer och protestera i tid, säger Klara Ks vd Camilla Wagner.
 
Måndag 2 juli, i Novgorodgränd 1 – kanske passande – deltar duon i samtal om ”normaliseringen av inskränkningen av demokratin som pågår och hur vi idag accepterar saker vi aldrig skulle accepterat tidigare”.
 
Camilla Wagner sticker inte under stol med att det är Sverigedemokraternas kulturpolitik hon i första hand syftar på som hot mot yttrandefriheten.
– SD är en del av hotgruppen absolut.
Ett exempel, som Camilla Wagner nämner är ett uttalade från sverigedemokraten Jonathan Othén i Nyheter24: ”Konst i det offentliga rummet bör inte vara allt för provokativ, men framförallt ska den vara förankrad hos människorna som bor där konsten finns.”
– Jag hoppas att vi får en vakenhet bland medborgarna på den här typen av signaler så att mörkare krafter får svårare att äga språket, agendan och kulturen. Ingen demokrati är för evigt given.
Alexey Knedlyakovsky har suttit fängslad för att sätta ett träkors på minnes­monumentet av Felix Dzerzjinskij, som 1917 grundade det som blev KGB i dåvarande Sovjetunionen.