Många av Sveriges mjölkbönder upplever att de får alldeles för lite betalt för den mjölk de producerar. De senaste månaderna har de sett priset sänkas av Arla med 15 öre per kilo.
 
Så sent som i förra veckan, den första augusti, sjönk priset med fem öre per kilo. Arlas mjölkbönder får i dag 2,80 kronor per liter.
 
Detta har orsakat ett ramaskri bland bönderna och flera har nu startat upp olika uppror. Bland annat har Facebook-gruppen ”Slutet är nära… Hjälp! Svenska mjölkbönder utrotningshotade”, skapad av Elin Svärdh, fått över 6 900 medlemmar.
 
Elisabet Bäckström är en annan ung mjölkbonde som tagit till Facebook för att visa sitt missnöje och skapa opinion kring priserna.
 
Hon berättar att gränsen var nådd när Arla den 31 juli beslutade att än en gång sänka priserna.
– Jag fick nog och ville göra något åt det. I Storbritannien hade man strejkat och gjort uppror, och jag tänkte att det är något man borde kunna göra även i Sverige. Men då måste man ju veta att man har både bönder och konsumenter med sig, säger hon.
 
Hon skapade därför Facebook-sidan ”Rädda Mjölkbönderna”, som hittills fått över 4 200 gillningar.
– Sidan har fått så fruktansvärt bra respons. Man ser på statistiken också att 80 000 personer varit inne och tittat. Vi hoppas på ännu fler och ännu fler.
 
Hur allvarlig är situationen egentligen?
– Rätt så allvarlig. Får vi inte betalt för det vi sluter för 24 timmar om dygnet, får vi ingen lönsamhet. En efter en slutar. Utan lönsamhet kan ingen fortsätta, och då kommer vi mjölkbönder att dö åt. Då får inte svenska folket någon svensk mjölk och inga fler kor.
 
Hur kan man höja priserna?
– Det jag försöker göra på Facebook är att förmedla vidare att om du vill köpa svensk mjölk måste du också efterfråga den, genom att köpa exempelvis Arlas mjölk, eller Skånemejerier eller Norrmejerier. Efterfrågar vi inte den svenska mjölken får vi den inte heller.
 
Arla höll krismöte igår. Vad kom ut ur det?
– De pratade om att det är så mycket på världsmarknaden som gör att de måste sänka mjölkpriset. Vi själva var inte med på det mötet utan ska vara med på deras möte i Karlstad på måndag. Då kommer de prata om samma sak.
 
Vad är nästa steg?
– Nästa steg för oss är att få upp mjölkpriset, så vi får någon lönsamhet i det. Det är vårt mål.
 
Dagens Opinion har sökt Arla, där man bett om att få återkomma nästa vecka.