Kan du först berätta lite om hur ni tänkte när ni tog fram er valkommunikation?
– Vi kan ju se hur klyftorna ökar i Sverige och i resten av världen också. Det är ju väldigt dåligt för samhället på en massa sätt. Dels är det ju brutalt i sig, att människor faktiskt växer upp med helt olika villkor och att man lever olika länge och olika goda liv när klyftorna ökar. Det hänger ju också ihop med det politiska klimatet vi har som är präglat av misstro och missmodighet, det finns ingen framtidstro hos människor som gör att vi kan fixa samhällsproblemen, säger Aron Etzler, som också tycker att politikens roll har förändrats:

– Politiken har förvandlats till ett spel där vi ska hitta syndabocken, och just nu kan vi se att det är invandrare som är syndabocken. USAs president, medan halva hans land brinner upp, fortsätter att ha olika minoriteter som målgrupper. Jag tror att det hänger ihop, när människor känner att samhället inte är till för de så får man den här typen av inriktning på politiken. Det är farligt i längden.

Vilken position vill Vänsterpartiet ta i den här miljön som du beskriver?
– Jag tycker, och det syns ju väldigt tydligt både på affischer och i filmer, att Vänsterpartiets budskap är att vi kan fixa det här om vi gör det tillsammans. Vi kan lösa alla samhällsproblem och framtiden är ljus om vi väljer vår väg. Det kan man tycka kanske är ett lite ovanligt budskap för vårt parti, journalisterna tyckte att det var en traditionell inriktning. Och det är det ju att prata om jämlikhet. Men jag skulle säga att den här ganska optimistiska och hoppfulla tonen inte alltid har funnits (hos Vänsterpartiet).

Då är det ni och Centerpartiet (Framåt) och kanske Moderaterna (ett parti för de hoppfulla) som står för de positiva tonerna?
– Centerpartiets valfilm är en enda lång storm, så jag vet inte hur positivt det är. Det som slog mig mest med Moderaternas affischer var hur mycket mungiporna på Ulf Kristersson pekade neråt. Så jag har svårt att se att det är så positivt, de säger att de ska vara det, men det är ju ganska dystert.

Ni har ju kommit ganska långt i opinionen, ni har möjlighet att nå tvåsiffriga procenttal. Tänker ni att ni ska säkra er ökning eller försöker ni erövra ytterligare procentandelar här framtill valet?
– Vi ska sikta på att öka ännu mer. Det är inte bra för ett parti att slå sig till ro. Jag tror att vi aktar oss ganska noga för att bli självgoda, det kan bli fel.  Det är ju bättre om Vänsterpartiet får 12 eller 15 procent än 10, naturligtvis. När det går bra för ett parti tycker jag att man ska höja målen istället, utan att få hybris. Det är ju en balansgång.

Hur ska det gå till att hitta nya väljare?
– Det är slående att det är ganska många väljare som tycker om de budskap som Vänsterpartiet har. Men det finns en bild av att Vänsterpartiet och dess politik till exempel missgynnar folk som är medelinkomsttagare. Vänsterpartiet kan verkligen bli mycket bättre på att förklara att det inte är så.

Aron Etzler hänvisar till ett uttalande som partiledaren Jonas Sjöstedt har gjort om att förstatliga kraftnäten, som har blivit allt kostsammare för elkunderna. Sedan intervjun gjordes har Jonas Sjöstedt även gjort utspel om bankernas överräntor.

– Det är bra exempel på att väldigt stora grupper skulle tjäna ekonomiskt på Vänsterpartiets politik. I Almedalen gjorde vi tydligt att vår skattepolitik är sådan att det är väldigt högavlönade grupper som ska betala in mer till skattkassan, men många som är medelinkomsttagare får inga skattehöjningar och de som är låginkomsttagare kan till och med få betala mindre i skatt.

Är det bland låginkomsttagare ni försöker hitta fler väljare?
– Nej, men vi kan se massa mätningar att många som har låga inkomster röstar på vänstern. Det är ju ganska logiskt eftersom samhället är väldigt orättvist. De som tjänar på högerns politik är väldigt hög grad högavlönade människor. Och jag tror att budskapet har gått fram att Vänsterpartiet, inte minst med alla reformer vi har gjort som gratis mediciner till barn och förbättrat situationen för pensionärer med låga pensioner, många av de reformer vi har gjort har ju gått till de som verkligen behöver det ekonomiskt. Som huvudslogan har vi ”ett Sverige som fungerar för alla, inte bara de rika”. Det innebär ju att partiet också vänder sig till många fler än låginkomsttagare. Vår poäng är att med vänsterpolitik kan alla få det bra och inte bara några få.

Är det någon särskild grupp väljare som är lite lättare för er att få över nu på de här veckorna som är kvar till valet?
– Det är jättesvårt att säga faktiskt. Men man ska inte bli för cynisk och bara försöka inrikta sin politik på en viss grupp. Men vi kan se att vi har återigen fler kvinnor som röstar på Vänsterpartiet. Vi kan se att det är ganska många unga som gör det, det är ju väldigt traditionellt för vänstern att det är så. Men i den stora partisympatiundersökningen som kom i våras, ökar vänsterpartiet i nästan alla kategorier. Det är ju helst så som man vill ha det, att vår politik kommer ut till alla grupper. Vi tänker att vi vill utmana de andra partierna på vem som har bra idéer och en bra politik och kan lösa massa saker som behöver lösas. Så tycker jag att man ska tänka som partistrateg.

Centerpartiet vill göra det här till ett värderingsval och Socialdemokraterna vill få till en folkomröstning om välfärden. Vad tycker ni att valet ska handla om?
– Det är intressant att Socialdemokraterna har just den parollen, det är nästan exakt samma som vi hade tidigare. Det är bra att de nu är emot vinsterna i välfärden och ser att det är en fråga. Och vi har ju gjort en massa välfärdsreformer tillsammans med regeringen, men vi kan ju se att om det är någonting som regeringen inte har velat göra så är det ju att utjämna de ekonomiska klyftorna. De vill absolut inte införa en förmögenhetsskatt, trots att klyftorna är ett av de största problemen som vi har. För Vänsterpartiet så handlar det om jämlikhet. Om Centerpartiet säger att det är ett värderingsval så håller jag med kan till och med säga att det är ju det politik handlar om generellt: det är det som gör folk vänster eller höger. Det som är lite unikt är att vi känner oss ganska ensamma om att ha en tydlig vänsterpolitik som många kanske tycker att socialdemokraterna har stått för i historiskt.

Vad krävs för att bli framgångsrik i detta val?
– Dels handlar det om att folk måste förstå sig på partiet, alltså varför ett parti gör som det gör. Svagheten bland många partier är att de ser det här framförallt som ett politiskt spel som handlar om att hamna i regeringsposition eller att öka väldigt mycket och så gör de olika pr-grejer.  Man blir inte framgångsrik så. Det föder misstro och cyniskhet. Så jag tror att det viktigaste är att ett parti är bra på att förklara varför, vad är själva skälet till att partiet finns, säger Aron Etzler och utvecklar:

– Har man en idé om samhället som driver en, är man mycket starkare som parti. Det är påfallande att många partier har tappat det. De är mycket mer inne i det här spelet som också präglar många valrörelser, vem ska samarbeta med vem? Det här manövrerandet tror jag att många är rätt trötta på. Eller de här eviga debatterna om vem det är som har förstört statens finanser tidigare –’det är ert fel, nej det är ert fel’. Det tror jag är rent avtändande. Att tala om vad du vill göra och hur på ett tydligt sätt, det skulle jag säga alltid är det viktigaste.