Arbetsmiljöverket ser ut att ha fått in en fullträff, när den färska arbetsmarknadsministern Eva Nordmark (s) har lockats till att delta i en razzia mot företag.

Det är i morgon 1 oktober som den färska arbetsmarknadsministern Eva Nordmark ska delta i en razzia i Göteborg, eller som det heter på regeringsspråk: ”delta i en myndighetsgemensam inspektion av en arbetsplats”.

Razzian/inspektionen är en del i de myndighetsgemensamma kontroller som regeringen (s+mp) har infört. Det är Arbetsmiljöverket som koordinerar insatserna med Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, Polismyndigheten, Arbetsförmedlingen och Skatteverket.

”Syftet med arbetsmarknadsministerns deltagande i inspektionen är att få en inblick i myndigheternas operativa arbete med arbetsmiljöfrågor”, skriver regeringen.

För Arbetsmiljöverket är det självklart en stor fjäder i hatten att få ministern med på en inspektion eftersom myndigheten driver på hårt för arbetsmiljön.

Samtidigt kan frågan vara känslig då företagarorganisationer kan tycka företag målas ut som fuskare och att arbetsmarknadsministern väljer en razzia som en av hennes första insatser på plats.

– För det första är det inte Eva Nordmarks första insats. Hon har varit på Yrkesvux, Industridagen och flera arbetsförmedlingskontor. Sedan borde väl de flesta företagare tycka att det bra att oseriösa företag kontrolleras, säger Eva Nordmarks pressekreterare Gabriel Dahlander.

– För oss är det glädjande att en minister visar intresse för de vi håller på med och följer upp regeringsuppdraget till de åtta myndigheterna. Hon kommer säker att ha en del frågor som vi kan svara på efter inspektionen, säger Arne Alfredsson, tillförordnad avdelningschef för Arbetsmiljöverkets avdelning för myndighetsgemensam kontroll i Mölndal.

Han påpekar tt mötet har varit planerat före semestern.

– Tanken var att Ylva Johansson (tidigare arbetsmarknadsminister, S) skulle besöka oss.  Hon ville se hur en myndighetsgemensam kontroll går till.

Så man kan säga att Eva Nordmark går i Ylva Johanssons kläder?

– Det kan man säga.

Ylva Johansson ska också ha deltagit tidigare i en inspektion i Stockholm, berättar Arne Alfredsson.