Efter minskade anslag tvingas Arbetsförmedlingen att varsla var tredje medarbetare, 4 500 personer.

Detta efter att regeringen har minskat med 800 miljoner kronor jämfört med 2018. Dessutom har Arbetsförmedlingen fått 4,5 miljarder kronor mindre till programinsatser. Varslen berör anställda över hela landet. Förhandlingar med facket inleds ”omgående”.

”Januariavtalet innebär stora förändringar för Arbetsförmedlingens uppdrag. Det blir smalare och mer fokuserat. Förnyelsen av myndigheten och den digitalisering vi genomför har lagt en god grund för att fortsätta leverera på en hög nivå”, kommenterar Arbetsförmedlingens chef Mikael Sjöberg.

Varslet har fått Akademikerförbundet att reagera.

”Det omfattande varslet på Arbetsförmedlingen skapar oro för de anställda, samtidigt som den framtida organisationen är oklar. Nu måste de politiskt ansvariga så snabbt som möjligt ge besked om vad som hända med Arbetsförmedlingen, som har central roll i arbetsmarknadspolitiken”, skriver förbundet i ett pressutskick, och vidare:

”Vad myndigheten ska ha för uppdrag i fortsättningen är högst oklart. Enligt januariavtalet ska Arbetsförmedlingen reformeras i grunden och ett nytt system med fristående aktörer införas. Regeringens särskilda utredare Cecilia Fahlberg (tidgare ordförande för Unionen) presenterar samtidigt idag en rad andra förslag som bland annat gäller Arbetsförmedlingen”.

LOs förste vice ordförande Therese Guovelin är ”mycket kritisk till varslet”, vilket hon ser som en direkt konsekvens av Moderaterna och KDS ”högerbudget” som röstats fram i riksdagen.

”Att göra sig av med så här många personer är inte bara ett stort slag mot enskilda individer som blir av med sina jobb utan också mot Arbetsförmedlingens centrala roll att rusta arbetslösa till arbete. Vi är bekymrade över att LO-medlemmar och personer som står långt ifrån arbetsmarknaden kommer att påverkas negativt”, säger Therese Guovelin.