– Imorgon ska vi ha möte med cheferna för alla våra kontor i Göteborg för att få besked, säger Michael Leufkens, chef för Arbetsförmedlingen Göteborg.
Han berättar att Arbetsförmedlingen från centralt håll har kontaktat samtliga Göteborgskontor för att få klarhet i situationen.
– Än så länge har vi inga teorier. Någonting har inträffat på något av våra kontor och vi måste forska vidare. Det är bara att konstatera att det som hänt inte är bra, säger han.
Teori eller ej – Michael Leufkens tar upp systembrister hos någon av Göteborgskontoren som en möjlig förklaring till att listan med Fas 3-anordnare har läckt ut.
– Frågan är om någon handläggare presenterat listan med möjliga leverantörer för arbetssökande att ställning till. Vi jobbar ju inte generellt med att hänga ut några listor, det är ju sekretess åt båda håll.

Måste sökande lova att inte berätta om potentiella arbetsplatser?
– Det är inte mycket vi kan göra åt det. Vi kan inte förbjuda våra arbetssökande att hantera uppgifterna på ett eller annat sätt. Det kan nog variera från kontor till kontor men vi säger ju inte till en arbetssökande att de får titta på listan men inte visa andra. De måste ju ha alternativ att välja mellan.

Hur går det ihop med sekretessen?
– Jag lyfte den frågan med vår chefsjurist i fredags. I vissa lägen måste man kunna bryta sekretessen för att kunna utföra vårt uppdrag och för att de arbetssökande ska kunna göra ett välavvägt val. Samtidigt måste vi följa lagen.

Har någon av anordnarna som finns med på listan hört av sig?
– Nej, inte vad jag vet. Jag skulle tro att de hade vänt sig till mig i så fall.

Hur går ni vidare nu?
– Imorgon samlar vi alla chefer för kontoren i Göteborg. Då kommer jag fråga alla om vad som har hänt och hur vi kan säkra upp rutinerna. Sedan gäller det för dem att skyndsamt återrapportera så vi kan förebygga att det händer igen. Men även om vi förbättrar rutinerna ger det inga hundraprocentiga garantier, säger Michael Leufkens.

Oscar Örum