Dagens Opinion har tidigare berättat om sammanslagningen. Jesper Bengtsson, tidigare chefredaktör på tidningen Omvärlden, värvades i höstas över till tankesmedjan samtidigt som det meddelades att A-smedjan och Tiden ska slås ihop.
 
Tanken har varit verksamheterna ska bli närmare förknippade, men samtidigt åtskilda med en egen redaktion på Tiden.
 
Nu börjar arbetet med sammanslagningen, meddelar tankesmedjan som samtidigt byter namn till Tankesmedjan Tiden. En ny hemsida och en grafisk profil har lanserats.
 
Verksamhetens mål är att bedriva en progressiv idédebatt kring frågor som globalisering, klimatet, arbetslösheten och ojämlikheten i resurser och möjligheter.
 
– Vi har ett antal rapporter på gång som vi kommer publicera under våren. Den första som kommer om några dagar handlar om hur Sverigedemokraterna röstat i riksdagen. Vi kommer också försöka hitta en något mer internationell inriktning än tidigare och försöka häva den väldigt starka tendens som finns inom politiken i dag att bara prata om nationella frågor trots att allt egentligen hänger ihop. Inte minst nu med EU-valet är det viktigt att lyfta upp europeiska frågor, säger Jesper Bengtsson.
 
Varför byter ni namn till Tankesmedjan Tiden?
– Vi ville hitta ett namn som kan innefatta både tidningen och tankesmedjan. Sedan är det ett klassiskt namn. Tidningen har funnits sedan 1908 och det kändes som ett bättre namn än det lite mer otympliga, kanske lite mer 70-tals doftande, Arbetarrörelsens Tankesmedja.