Torbjörn Tännsjö anser bland annat att reklamen gynnar borgerliga tidningar och skapar usla program i kabelteve. Detta göra han på DN Debatt.
Anders Ericson, vd på Sveriges Annonsörer går till motattack:
 
"Torbjörn Tännsjö vill befria världen från reklam. En uppfattning han som bekant delar med många av sina partikollegor inom Vänsterpartiet. Tännsjö skriver att radikal kritik mot reklam lyser med sin frånvaro och att detta främst beror på att medierna är beroende av denna och därför väljer att sopa frågan under mattan. Denna konspirationsteori är inte ny, men Tännsjö borde inse att en majoritet av världens befolkning bejakar demokrati, yttrandefrihet och därmed också reklam.
 
De flesta människor vill ha fria medier, vilka inte är statskontrollerade. Och en förutsättning för detta är reklam. De flesta nystartade företag vill kunna berätta för sina kunder att de finns. Därför behöver de reklam. Jag som konsument vill skapa mig en uppfattning om vilka produkter som är billigast. Därför finns det reklam.
 
Länder som valt en annan linje, men t ex statliga femårsplaner, statlig kontroll och förbud mot kommersiell yttrandefrihet har skapat sämre samhällen. För såväl människor som mot miljön.
Vakna upp ur din lila bubbla, Torbjörn!"
Anders Ericson, vd för Sveriges Annonsörer.