Bakgrunden är LOs förslag att återinföra arbetsmarknadsprövning, vilket skulle innebära att arbetskraftsinvandring endast skulle tillåtas i de yrken där det finns ett behov. En sådan förändring motsätter sig dock arbetsgivarorganisationen Almega som under våren kampanj för arbetskraftsinvandring. Nu kommer nästa steg.
 
Inför Almedalsveckan har Almega skickat ut ett ironiskt brev från facket till 40-45 journalister och opinionsbildare, där man gör klart att personen nekats ”tillstånd att få arbeta på Gotland under Almedalsveckan 2014”.
 
Enligt brevet finns det ”redan arbetslösa journalister på Gotland som kan utföra journalistiska arbetsuppgifter” och att de lokala jobben därför bör först gå till dem. Brevet avslutas med att beslutet inte kan överklagas.
 
Markus Welin, ansvarig för social kommunikation och digital opinion på Almega, berättar att tanken är att uppmärksamma frågan och visa på hur problematisk LOs ställning är.
 
– LO vill att man ska pröva arbetskraften som kommer till Sverige och se om det inte finns personer i Sverige som kan utföra arbetet istället. Almedalen är ju på sätt och vis en liknande situation, där folk ”arbetskraftsinvandrar” dit. Det ska få folk att tänka till och inse att det är ett konstigt sätt att avgöra vem som får och inte får jobba i Sverige, säger han och fortsätter:
 
– Det är en gårdagens lösning som LO vill återinföra.
 
Vad har ni fått för respons?
– Vi skickade ut det här igår, så det är lite tidigt. Men Svend Dahl på Liberala Nyhetsbyrån var först ut med att twittra om det och det har fått bra spridning hittills. Det är flera som hört av sig på Twitter och sagt att det är ett bra initiativ.