Svensk Handels och Swedish Fashion Councils tjänst Almedalsgarderoben, där Almedalsbesökare kan låna kläder till sitt tal, debatt eller event under 24 timmar, vinner den första upplagan av priset Hållbarast i Almedalen som årligen ska delas ut till den aktör som på bäst sätt lyfter hållbarhetsfrågan under Almedalsveckan.

Almedalsgarderoben har funnits i Almedalen i fyra år och kom till för att lyfta cirkulär ekonomi inom mode och att uppmärksamma hållbar klädkonsumtion.

Vinnaren av Hållbarast i Almedalen utses utifrån kriterierna relevans, effekt, långsiktighet och kreativ höjd. Övriga finalister var Oxfam med kampanjen ”Orkar du bära dina egna utsläpp?” och entreprenören Jeppe Larsen, Move by Bike, som lanserade tjänsten cykeltaxi i Almedalen.

Juryns motivering: ”Almedalsgarderoben belönas för sitt långsiktiga arbete med att visa upp delningsekonomin i praktiken. Almedalsgarderoben bidrar till att lyfta de beteendeförändringar som måste ske när det gäller konsumtion i allmänhet och av mode i synnerhet, och har lyckats göra hållbara val konkreta, lustfyllda, och attraktiva under Almedalsveckan.”

Juryn består av Emma Sundh, Klimatklubben, Elin Larsson, hållbarhetsstrateg, Mattias Goldmann, vd på Fores och Désirée Maurd på Juno PR.