söndag 1/7 
Svart rök stiger högt upp mot himlen i ett moln som blir tätare och tjockare ju närmre vi kommer den. Klockan är 01.45 och i vyn från ett bussfönster i ett industriområde några mil utanför Stockholm syns en bil som satts i brand.

Förorternas brinnande bilar var för något år sedan ett återkommande fenomen som frekvent lyftes i partiledartal och politiska företrädare runt om i landet har gjort detsamma kopplat till den egna hemorten.

Valåret 2018 är gårdagens talespunkter ännu dagens samhällsproblem. En del problem adresseras tydligt men löses inte lika enkelt som de antecknas ner på ett papper.

Inför Almedalsveckan skrev jag en kolumn i Veckans Brief kring vad jag trodde att partiledarna skulle komma att ta upp i sina tal. En rätt svår sak att förutse – då dessa ofta bjuder på medvetna överraskningar från partierna. Men en sak kändes säker att utesluta.

Att någon kommer att säga: ”Det finns problem som vi faktiskt inte vet hur vi ska lösa.”

Politikerveckan är utspelens, förslagens, strategiernas och kampanjernas dagar. Platsen där beslutsfattare ställs till svars och svaret ”jag vet inte” kommer inte att godtas som svar.

Spelreglerna är satta men de kan mycket väl sättas ur spel under veckans gång. Så nu åker vi.

Efter att ha klivit på färjan, sovit större delen av resan mot Gotland, anländer jag och mina vänner till en tom hamn sånär som på några väntande taxibilar. Visby börjar vakna och Almedalsveckan kan starta med Moderaternas dag.

Vi sätter oss i Almedalsparken, bläddrar i några tidningar och scrollar flödena på sociala medier. Klockan 07.30 kommer dagens huvudperson Ulf Kristersson joggandes förbi tillsammans med politiskt sakkunniga Alexandra Ivanov och en säpovakt. Moderaternas i sammanhanget premiärtalande partiledare ser glad ut.

Strax därefter öppnar presscentret och därinne träffar jag på en av de mest insatta i fenomenet Almedalsveckan – Makthavares chefredaktör Jessica Schedvin.

Uppåt från Almedalsparken, på Donners Plats står Gudrun Schyman som talar inför en spontant växande skara runt omkring henne, innan hon officiellt ska tala för publiken på plats. Jag frågar henne hur veckan ser ut och hon berättar att varje dag så håller hon ett samtal med gäster på ett givet tema. Idag är det funktionalitet under rubriken: ”Repression eller rättvisa?” Senare på kvällen ska hon debattera med Ann Heberlein (m) om våldtäkter i Opinion Live på SVT.

Gudrun Schyman är en av dem med allra intensivast schema under Almedalsveckan – år efter år. Likaså är den moderata Europaparlamentarikern Anna Maria Corazza Bildt. Två urkrafter. Dessvärre har hon på grund av en rejäl bihåleinflammation inte kunnat flyga över till Gotland i år. Men hennes team jobbar och frågorna hon förberett att lyfta på plats drivs på av dem. Jag blev inbjuden att hälsa på dem och få höra mer om de frågorna. På en blomstrande innergård blir jag bjuden på lunch hos Theréz Randquist som jobbat med Anna Maria sedan den enormt framgångsrika krysskampanjen 2009. De två mest senaste nytillskotten i teamet, Adam Rydstedt och Klara Höök är också där. Matfrågor, jämställdhet, barns rättigheter, data som den femte friheten och Brexit är frågor som Anna Maria har på sitt bord.

Almedalsveckan i år har ett enormt flöde av seminarier och paneler på teman kring matkvalitet, vegetarisk kost – miljö och hälsa kring dessa. Den som hållit sin linje och haft agendan långt före den blev en trend är trovärdigast.

Efter vårt möte beger jag mig nedåt för backarna mot det nya konceptet mingel för juniorkonsulter hos byrån The Labyrinth. På Vinägers bakgård styrs minglet där seniora rådgivaren Sven Otto Littorin bärandes ett lysande flamingo-halsband är DJ.

Utanför minglet på Hästgatan springer jag på Rättviseförmedlingens ordförande Seher Yilmaz som har en intensiv vecka med paneldebatter och rapportsläpp.

Nästa event är Skandias talmingel i trädgården som har premiär ikväll. Den första jag möter därinne är Per Schlingmann, som är i gång med inspelningen av tv-serien I cirkelns mitt, baserad på hans spänningsroman I maktens öga, om politikerspelet under Almedalsveckan.

Trädgården är fylld av minglande människor. Alice Bah Kuhnke, Anders Ygeman, Elisabeth Svantesson och Jonas Sjöstedt är några av politikerna som syns på plats. Eftersnacket sköts som vanligt av Expressens Niklas Svensson.

Jag träffar Anna Olin Kardell, en av grundarna till Almedalen Weekend, och Karin Adelsköld som har ett gediget schema av modererande under veckan.

Därefter invigs Almedalsveckan på Kallis med DJ-duon Rebecca & Fiona som huvudakt. Huruvida de tackar ja till Ungsvenskarnas debattinbjudan återstår att se.