Donald Trump stod bakom en del av ökningen av antalet artiklar genom att först ha hotat och sedan ha lämnat Parisavtalet med påföljande reaktioner som det också rapporterades om. Andra saker medierna tog upp var att år 2016 blev rekordvarmt och regeringens förslag på flygskatt.
 
Den mest delade artikeln under året handlade om batterier till elbilars effekt på klimatet och publicerades av Teknikens Värld. Den hade 52 817 delningar. Två kom ”Bättre för klimatet med fler betande köttdjur (SvD) och ”Trump tar bort Obamas klimatregleringar” (SR).
 
Både DN och Svenska Dagbladet minskade i antal artiklar om klimatet med toppade ändå listan över medierna med flest artiklar med 1 183 respektive 1 035. Sydsvenskan kom trea med Aftonbladet tätt därpå. Expressen kom först på plats 20 men kompenserade med att publicera flest antal artiklar om klimatet under årets sista två månader.
Miljöpartiet jobbar för att befästa sin position som partiet med bästa klimatpolitiken och klimatminister Isabella Lövin är också den person som ”syntes mest” i klimatfrågan under 2017. Hon passerade därmed statminister Stefan Löfven. På plats tre och två placeringar upp återfinns Gustav Fridolin som trea efter statsminister Stefan Löfven.
 
På plats 19 återfinns den första renodlade klimatlobbyisten Mattias Goldmann, vd på Fores, som också var med och lanserade rapporten.  Han ser positivt på klimatbevakningen, som inte bara har ökat utan även har ”flyttat närmare människor”, och dessutom blivit ”mer konkret och mer hoppfull”.

Vilken roll får klimatfrågan i valrörelsen?
– En valrörelse bringar inte alltid fram det bästa från våra politiker. Därför var det viktigt att sju av riksdagspartierna enades om klimatlagen som ligger fast oavsett var valrörelsen tar vägen. Det gör också att vi med visst jämnmod kan tåla att klimatet nog inte blir en så stor valfråga, vare sig i traditionella media eller på gator och torg”, mejlar Mattias Goldmann, och lägger till:
”Däremot är jag förhoppningsfull kring sociala medier, där medelåldern är yngre och skribenterna är friare att prioritera själva. Här bör det ge avtryck att unga väljare ser klimatfrågan som den allra viktigaste överlevnadsfrågan.