– Det var det bästa som kunde hänt oss, säger Martin Fredriksson, som varit involverad i Allt åt alla sedan oktober 2011.
Han presenterar sig:
– Jag är 32 år gammal och arbetar som researcher och är uppväxt i det röda Västervik.
 
Martin Fredriksson vill, tillsammans med resten av Allt åt allas medlemmar som arbetar aktivt i Stockholm, Göteborg, Malmö, Umeå och Lund, lyfta vänsterns frågor så att de diskuteras ur deras perspektiv, inte ur högerns.
– Vi vill stå för problemformuleringen, där problemet som vi ser det är den enorma snedfördelningen i Sverige där de allra fattigaste finansierar Alliansens reformer. Då gäller det att peka på elefanten i rummet, klassfrågan som högern vill att vi glömmer bort, säger Martin Fredriksson.
 
Ett sätt för Allt åt alla att peka på elefanten är att anordna en så kallad överklassafari.
På överklassafarin fylldes en turistbuss med människor som sedan åkte till Saltsjöbaden. Väl på plats berättade några av de involverade inom Allt åt alla om byggnaderna, Saltsjöbadens historia, människorna som bor där och den överklasstatus området är förknippat med.
 
Poängen var att odla ett klasshat, enligt Allt åt alla. Någonting som möjligtvis förstärktes då Saltsjö–bor kastade ägg och mynt åt besökarnas håll. Bussresan polisanmäldes men anmälan avskrevs strax därpå.
– De kunde inte sätta någon brottsrubricering på det, säger Martin Fredriksson som också tycker att polisanmälan var det bästa som kunde hänt.
– Vi ville peka på konflikten och den här uppmärksamheten förstärkte det vi ville förmedla.
Gräsrotsorganisationen arbetar med många frågor men gemensamt är ett intresse för klass och stad. I Umeå arrangerar man cykelverkstad och både Malmö och Göteborg har ordnat bussresor till överklassområden tidigare.

Vad händer nu?
– Överklassafarin till Solsidan tog mycket krafter från oss, särskilt mediebevakningen efteråt som vi inte riktigt var beredda på. Vi har sänt lite radio på planka.fm och tagit det lugnt så får vi se vad sommaren har att bjuda på. Vi har inga ambitioner på att bara göra uppmärksammade pr-stunts, men det är både roligt och lärorikt, säger Martin  Fredriksson .
 
Gabriella Lahti