Moderaterna utser Annika Annerby Jansson som sin kandidat till posten som ordförande i regionfullmäktige. Därtill har Moderaterna utsett Carl Johan Sonesson, Anna Jähnke, Anna Mannfalk och Carina Zachau till regionledamöter. Carl Johan Sonesson får också svinga klubban som ordförande i regionfullmäktige.  Moderaterna tänker sig att tillsammans med Allians-kollegorna ta över efter åtta år med de rödgröna vid rodret.

Vad ska Alliansen driva för frågor?
­­ – Framförallt vill vi korta de långa vårdköerna. Vi vill göra en stor satsning på de skånska vägarna och bygga en trefilig motorväg till Helsingborg, säger Carl Johan Sonesson.

Alliansen fick 41 procent mot 38 procent för S, MP och V. Samtidigt gick Sverigedemokraterna framåt och fick närmare procent. Det betyder att Sverigedemokraterna får en vågmästarroll.

Till skillnad från riksdagen, flyttas Sverigedemokraterna upp en nivå då de erbjuds utskottsposter med samma möjligheter som presidieposterna i de fem tyngsta nämnderna.

– Vi gör lite förändringar i den politiska organisationen och förstärker utskotten med SD. Vi har nu tre politiska block och det är viktigt att vi anpassar regionen efter de nya förutsättningarna.

Moderaterna tänker föreslå att Sverigedemokraterna får en särskild och ny sorts plats i utskotten. Den nya platsen ska ge samma insyn och möjligheter till beredningsarbete som de andra partierna.

– Då får även SD ta del av information i ett tidigt skeende.

Carl Johan Sonesson verkar rätt säker på att få igenom förslaget vid nästa regionfullmäktige den 22 oktober.

– Vi har informerat gruppledarna om den här förändringen och jag tror de flesta tycker att det är rätt schysst att ge Sverigedemokraterna samma möjligheter som presidiet.