Datainspektionens granskning av riksdagspartiernas hantering av personuppgifter visar att Socialdemokraternas lotteriverksamhet bryter mot personuppgiftslagen, PUL.
 
Problemet är, enligt Datainspektionen, att partiet lämnar ut sitt medlemsregister till bolaget A-lotterierna AB, som myndigheten anser vara en tredje part. Men A-lotterierna håller inte med.
– Lotterierna som erbjuds medlemmarna i det socialdemokratiska partiet att köpa ägs av partiet, och det är de som har tillståndet. A-lotterier är bara en operatör. Det är något man måste pröva först, säger A-lotteriernas vd Anders Jansson.
 
Myndigheten kräver nu att partiet ändrar sina rutiner. För att fortsätta verksamheten krävs ett uttryckligt samtycke från medlemmarna.
 
Skulle Socialdemokraterna tvingas helt sluta sälja lotter via medlemsregistret är det omkring 50 miljoner kronor som partiet riskerar förlora i intäkter varje år.
 
För A-lotterierna är det dock inte ett lika stort bekymmer.
– Till viss del kommer det att påverka oss, men merparten av våra lottköpare rekryteras på andra ställen än via medlemsregistret, säger Anders Jansson.
 
Hur mycket pengar rör det sig om?
– Omöjligt att svara på i dag, men det är en relativt liten del.