Gösta Brunnander får som finansministerns pressekreterare svara på många frågor om Nordea i dag.
 
– Ja, det stämmer.

Vad har egentligen Magdalena Andersson sagt om Nordea?
– Hon har sagt att det finns för och nackdelar med att ha en stor banks huvudkontor i landet. Fördelen är arbetstillfällena. Nackdelen är att det finns en finansiell risk att ha en stor bank i sitt land. Det finns ingen som motsäger det.

Vad är läget kring resolutionsavgifterna nu?
 – Vi sammanställer remissvaren som har kommit in på förslaget. När vi har tittat på svaren ska regeringen berätta om hur vi går vidare i frågan.

När kommer besked om hur ni går vidare med ”resolutionsavgifterna”?
– Det kommer att ske i ”närtid”. Jag vågar inte säga mer exakt, i fall att något skulle ändras.

För ni en dialog med Nordea?
– Generellt har regeringen en ständig dialog med bankerna. Vi kan inte redogöra för eventuella enskilda samtal.

”Resolutionsavgifterna” uppfattas av branschen och andra som rena skatter, det finns inget tak och det sker inga fonderingar och pengarna går rakt in i statsfinanserna och blir det bankkris måste staten i alla fall långa penar för att hjälpa bankerna. Hur har ni tänkt där?

– Det handlar om att Sverige ska ha en finansiell stabilitet. Det är det som diskussionen syftar till. Vi har sett konsekvenserna av att inte ha det. Då kan det bli väldigt dyrt. Det är många som hör av sig till oss med minnen från 90-talet.  Sverige kommer aldrig att delta i ett race to the bottom i slapphet i finansiell reglering, säger Gösta Brunnander och lägger till:
– Arbetet med att ta fram en renodlad bankskatt som är förenlig med EU-rätten fortsätter och regeringen avser gå vidare med ett sådant förslag när det är färdigberett. Då kommer ett samlat grepp att tas på beskattningen av finanssektorn och den finansiella stabiliteten.
Regeringen kommer fortsätta arbeta för att det är goda villkor för företag i Sverige.

Näringsdepartementet tar inte i frågan om Nordea och bilden av svenskt företagsklimat utan hänvisar den till Magdalena Andersson. Så vad säger ni där?

– Sverige klättrade från plats tio till sex på Word Economic Forums lista över konkurrenskraft. EU-kommissionen rankar oss väldigt högt. Så jag förstår inte riktigt frågan.

Skulle det inte försämra bilden om Stockholms största börsbolag flyttade till ett konkurrentland?
– Det är inte upp till regeringen att avgöra var bankerna har sina huvudkontor. Sverige är ett bra land att driva företag i, också banker, det går bra för svenska banker. Regeringen kommer fortsätta arbeta för att det är goda villkor för företag i Sverige, säger Gösta Brunnander.