ALMEDALEN INIFRÅN: Vem bjuder in till folkets hem – eller Ungsvenskar till MUF-mingel?

Publicerad 2018-07-06, 21:46

Är det SD som ska bjuda in till folkhemmet. Och vem bjöd ungsvenskarna på MUFs mingel. Elin Nilsson har släppt ett nytt avsnitt av ALMEDALEN INIFRÅN.

Dela med andra

torsdag 5 juli
Jimmie Åkesson släpper boken Det Moderna Folkhemmet på Socialdemokraternas dag i Almedalen. Begrepp som folkhem, solidaritet och rättvisa har genom året varit djupt rotade i socialismen. I det största partiet. Nu kan Sverigedemokraterna bli största parti. Och det innebär att det finns många som rör sig mot det potentiellt vinnande laget på förhand. Alla vill hålla sig väl med vinnaren. Frågan är vad det kostar?
 
Nedriggningen har dragit igång i Almedalen. Människor börjar åka hem och de som är kvar skämtar om vem som är tröttast. Trots allt har bara hälften av partierna haft sina dagar och partiledartal. Det känns som om den här veckan har kommit att handla om vem som bäst beskriver vad Sverige är. Den som äger den sanna berättelsen om vilka vi är och vad vårt land betyder för oss - vinner också valet.
 
Om det största problemet i Sverige är att sjukvården inte fungerar, så vinner partiet som har den frågan som sin främsta. Är miljöhotet det största problemet vinner partiet som lyfter det högst. Om integrationen är fullständigt misslyckad vinner partiet som bäst beskriver hur och varför den är det. När människor uppfattar bilden av något en politiker målar upp som sann så blir också benägenheten att tro på dennes lösningar stor.
 
Statsminister Stefan Löfven (s) talar idag. Och jag har tänkt rätt mycket på det att det här talet kommer avgöra mycket för Socialdemokraterna och deras framgång alternativt opinionskris i valrörelsen.
 
Utanför Skandias trädgård träffar jag Bert Karlsson, som ska recensera talet i Expressen. Jag frågar honom hur det var att åka på turné med Ebba Bush Thor, som är nästa talare i Almedalen. Han säger att Ebba är duktig men att hon inte har gjort någonting över huvud taget rent konkret. Att det är därför opinionen ser ut som den gör och om hon hade lyssnat på honom så hade KDs siffror legat på 10 procent. Han plockar upp tre stycken debattartiklar han printat ut, ber mig läsa dem och återkomma till honom. För han vet hur politiken ska skötas på bästa sätt. Jag lägger ner artiklarna i väskan och frågar om han inte funderat på att engagera sig politiskt igen – då han verkar ha en hel del synpunkter. ”Det kommer inte hända. Jag förlorade 250 miljoner sist och fick inget tack för det.” Säger han till mig.
 
Dyrt att vara politiker alltså. Jag undrar litegrann exakt vad som kostade honom så mycket pengar. Så går jag in i trädgården och den första jag möter är min mammas idol Lars Leijonborg. Jag har lust att höra om han också förlorat 250 miljoner på politiken men kväver den frågan. Istället frågar jag hur veckan har varit och den har varit bra säger han. Han säger också att han läser Dagens Opinion varje dag. Nu blir mamma stolt tänker jag och hälsar vidare på en annan mamma som har sina två 16-åriga döttrar och make med sig på minglet. Min egen idol vars böcker jag läst så många gånger är Ann Heberlein. Jag frågar om hon haft mycket partiaktiviteter i veckan och hon svarar att det inte varit så mycket med Moderaterna utan mer egna saker på agendan.
 
Jag parkerar vid ett bord bredvid Expressens chefredaktör Thomas Mattsson och programledaren för eftersnacket, Niklas Svensson, kommer förbi och drar programmet för honom. ”Har du också fått debattartiklar från Bert Karlsson?” säger Thomas till Niklas och så skrattar de båda en stund.
 
Sedan träffar jag en annan stark medieprofil, Mathias Kallio, grundaren av Dagens Medias DJ Battle. Han frågar vad jag tyckte om gårdagens upplaga och jag svarar att det var så himla roligt verkligen. Men att det var lite tråkigt av regeringen att inte ställa upp. Och att det är kanon att Dagens Media och Resumé går ihop så att man inte behöver råka blanda ihop de två något mer.
 
Lite senare träffar jag en av regeringens walk over frontfigurer, Philip Botström, som året innan såg ut att have a blast på Kallis scen. Jag frågar honom varför detta backande och han svarar att de med anledning av politikerföraktet och människors bild av vad politikerna egentligen gör i Almedalen så valde de att knacka dörr under tiden istället. Men att han hade väldigt kul året innan och att det är mycket möjligt att få se honom uppe på scenen igen i framtiden. Jag frågar honom om det finns fler saker i Almedalen som kan ge människor anledning att fundera över om politiken gör rätt saker. ”Ja, det är en hel del” säger han om det. Philip kommer att kommentera talet hos Expressens eftersnack, precis som Magdalena Andersson. Jag frågar henne om det var roligt att tala själv förra året och det var det verkligen säger hon. På frågan om Alliansen kommer splittras säger hon att de redan är splittrade och att de mest springer runt som yra höns.
 
Stämningen i trädgården är god, många hyllar Stefan Löfvens tal, som jag också tycker att han gjorde riktigt bra. Han är betydligt bättre som talare än som debattör faktiskt. Inget drama utspelar sig men på Twitter skymtar jag osämja. Då inte hos Socialdemokraterna eller SSU - utan hos MUF. De har haft Ungsvenskarna på sitt mingel och det upprör delar av ungdomsförbundet. Gustav Ericsson, tidigare distriktsordförande i Dalarna, som efter detta säger att han lämnat MUF med anledning av att de var välkomna, skriver på Twitter ”Kontraproduktiviteten i att på dagen tåga mot rasister på gatorna till att på kvällen välkomna dem in på mingel. #mufswe” Jag talar med honom om det och han säger att han avslutat sitt medlemskap i MUF för någon timme sedan med anledning av detta. Max Sjögren, andre vice ordförande för LUF som är på plats på minglet, är också en av de som kritiserar MUF på Twitter. Jag hör mig för med några som är där och får veta att de som kommit dit från Ungsvenskarna är ordförande Tobias Andersson, vice ordförande Felix Byström och deras skolpolitiska talesperson Hilda Frick. Jag undrar över om de fått en inbjudan skickad till sig och om det funnits en diskussion kring deras närvaro. Jag skickar ett meddelande till MUFs pressekreterare William Elofsson utan att få svar. Men detta är ju trots allt Almedalen och ytan är liten så lämpligt nog springer jag på honom lite senare. Jag ställer frågan om de bjudits in och han svarar mig att de anmälde sig till MUFs seminarium och stannade kvar på minglet efteråt. Han flikar även in att några från Ung Vänster gjort detsamma. De har inte fått en riktad inbjudan enligt honom.
 
Sedan går jag på Go Gotlands Burgers & Beer-mingel och äter veckans godaste middag. Träffar Alve Kahl Lindholm från Hill & Knowlton som på vägen ner till Kallis visar var Almedalsgardroben ligger. Känner mig aningens förvirrad som inte ens sett Svensk Handels hus på hela veckan (varken i år eller förra året). På Kallis uppträder Daniel Adams Ray och när han kör klassikern Mister Cool tänker jag att det finns bara en sådan. Tönten som har tagit det som sitt artistnamn borde bannas från Spotify och från överallt.
 
Får ett meddelande från en källa som talar om att MUFs förbundsstyrelse tog upp frågan om att släppa in Ungsvenskarna på sitt mingel. Tre ledamöter var mot och resten för. Vem vinnaren är får vi veta i september.
 
Elin Nilsson
 

Isabella Lövin (mp) om bränderna: Jag skulle bli förvånad om det inte påverkade folk

Lennox ner 31 procent

ANNONS:

Telia kallas till möte hos näringsministern efter Bonnier-affären

Uppåt men fortsatt rött för Geelmuyden Kiese

Klart nu: Bonnier säljer Broadcasting till Telia

Regeringen vill få småbolagen att producera i Sverige

C-politiker ska utreda reducerad CO2

Stefan Löfven (s) till Ljusdal

Arena Opinion vänder till vinst

Moderaterna skyller DriveNows nedläggning på de rödgrönrosa

Världens största AI-mingel

”Märkligt att statsministerkandidaterna ligger lågt om bränderna”

Valets hetaste arbetsmarknadsfrågor, enligt Ylva Johansson (s)

Renault bjuder på elbil när Fores bilbloggar

Dagens Samhälle backar – tappar prenumerationer

Då håller Stefan Löfven (s) sommartal

Westander mot 45 miljoner kronor

SDs nättidning billigare i drift

Google och Facebook pressar Schibsteds marginaler

Weber Shandwick köper komikerbyrå

AKB startar AB

Kolmården och Gröna Lund rår inte på Liseberg

Stockholm vill reda ut avgifter för trafikstörningar

Utredning vill lägga 44 miljoner på bättre marknadsföring av Sverige

Konferenser lyfter Breakit – men fortsatt rött

Donald Trump och Vladimir Putin möts av pressfrihetskampanj

Han blir chef för bekämpningen av våldsbejakande extremism

Sven Erik Bucht (s): Göteborgs Kex ska göras i Göteborg

Delar av näringslivet backar tuffare tag mot NMR i Almedalen

ALMEDALEN 2018. Flera tunga näringslivsorganisationer ställer sig bakom #näringslivetbackarupp, ett upprop för att pressa Region Gotland att stävja hotet mot deltagare i Almedalen från organisationer NMR.

Därför lämnar Carl Fredrik Sammeli Prime

Narva upp 20 procent

Klart nu: Carl Fredrik Sammeli lämnar Prime

Regeringen lägger 868 miljoner på landsbygdsföretag

Regeringen inför mer matematik i skolan

Svenskarna bekymrar sig över andras hantering av fake news

Westander jobbar med Bankomat

Stockholm Pride nobbar Medborgerlig Samling

Trio utmanar affärskonsulterna med ny byrå

Chefen lämnar Stockholm Business Region

Socialdemokraterna lägger ytterligare 800 miljoner på att bekämpa kriminella gäng

Han gör bäst pr för Skåne

GFK under 200 miljoner

Fler än 2017 lyssnade på Almedalstalen men färre än 2016

Medierna som nämndes mest i Almedalen

Miljöpartiet vill lägga 8 miljarder extra på nya tunnelbanan

Miljöpartiet vill lägga 8 miljarder extra på tunnelbanan

The Bodyshop värvar från Adidas

Dämpad förlust på MMS

ALMEDALEN INIFRÅN: Sunkigt här och där men jag längtar redan till Almedalen 2019

Systembolaget har hittat sin nya komchef

Regeringen lägger 50 miljoner på att locka till vuxenutbildning

”När Barbeque Garden blev en tidsmaskin (sd)”

Miljöpartiet vill lägga en halv miljard på svensk livsmedelsproduktion

"En längre vecka, NMR och metoo-fläckar"

Mattias Rådström, Johanna Snickars, Niclas Karnhill, Boo Ehlin, Henric Byström, Bodil Sidén

Här är de kommersiella aktörerna som stack ut i Almedalen

SD vill ha rot för larm

Chang Frick gör affärer i tält i Almedalen

"Vladimir Putin vinner VM i propaganda"

KD vill höja lönen under semestern i vården

RUNT TALET: Handskrivet för Lars Adaktusson

”Ebba Bush Thor är superstark”

Energiföretagen lyfte delningsekonomin

ALMEDALEN INIFRÅN: Vem bjuder in till folkets hem – eller Ungsvenskar till MUF-mingel?

SD-väljarna minst intresserade av att förbjuda nazister

SDs mål: Ska ta över efter S som folkrörelseparti

RUNT TALET: Regeringen slöt upp runt Stefan Löfven

TALANALYS: ”Stark inledning – men inget nytt”

”Annie Lööfs starka tal och leta mord på DJ Battle”

Flera personer gripna och hörda efter attacker i Almedalen

SD har flest följare på Facebook – men S får flest omnämnanden

Socialdemokraterna slår ett slag för högre pension

Det asociala i det sociala – en möjlighet och utmaning för delningsekonomin

De är Innovativast i Almedalen 2018

Saminvest investerar 150 miljoner i affärsängelfonder

Alliansen lovar tuffare tag mot gängen – en del av ”reformagendan”

Greenpeace vill rädda Norra skogsbältet med hjälp av augmented reality

Alliansledarna håller pressträff

Viable Cities och Rise lyfte delningsekonomin

Domprosten: Skulle inte ha ringt i klockan

RUNT TALET: Isabella Löwengrip och Fatemeh Khavari backade upp Annie Lööf

TALANALYS: ”Annies Lööf var överraskande och ideologisk”

De kan bli Innovativast i Almedalen 2018

Bonnier Business Medias vd: ”Dagens Media hade inte klarat sig utan oss”

Svenska Kyrkan störde ut Thomas Gürs event

Hälften av VM-sändningarna i Almedalen visades utan avtal

Almedalen Weekend ska få besökarna att stanna veckan ut med framtids-hackathon

Bonnier Business Media förvärvar Dagens Media och Medievärlden

Benjamin Dousa vann Industrin tar matchens superhjältetävling

ALMEDALEN 2018. Industrin tar matchen anordnade The Big #industrikampen under tisdagskvällen i Almedalen där Benjamin Dousa vann pris för bästa lösning på en utvald framtidsutmaning med hjälp av industrin.

"Carola Lemne verkar nöjd – Edward Blom pratar mat"

”Politiker inte tillräckligt digitala för att förstå delningsekonomins kraft”

C vill lägga 2,6 miljarder på förbättrad integration

Därför skippar Ung Vänster Almedalen

Här är juryn i Innovativast i Almedalen

RUNT TALET: Rävarna runt Jan Björklund

TALANALYS: ”Jan Björklund håller samma tal varje år”

Ministrarnas VM-jubel

Så lanserar SD Jimmie Åkessons bok om Per-Albin Hansson

Femdubbelt så många poster om delningsekonomin

TCO recenserar samtliga partiledartal på Twitter förutom SDs

inför Almedalen

AFFÄRER. Nyhetsbyrån Sirén, som lever på att sälja offentliga handlingar som nyhetsunderlag, redovisar mer än halverat rörelseresultat för bokslutsåret 2014. Detta efter att ägarnas bolag fakturerat Sirén.
ALMEDALEN2014. Pr-byrån New Republic ger sig in i kampen om vem som ska skapa den viktigaste arenan för hållbarhet i Almedalen. Pr-byrån New Republic ger sig in i kampen om vem som ska skapa den viktigaste arenan för hållbarhet i Almedalen.
ALMEDALEN 2014. Hetast i Almedalen, som arrangeras av pr-byrån Westander med Dagens Opinion som mediepartner är på jakt efter två jurymedlemmar som ska rösta fram vilken aktör som förtjänar den årliga utmärkelsen.
ALMEDALEN 2014. Spelbolaget Unibet, som aldrig varit Almedalen förut, gör i år en stor offensiv med 20 man på plats och Handelsbankens Lennart Ekdal som moderator.
ALMEDALEN2014. Pr-byrån Think Image tar Viking Lines fartyg MS Cinderella till Almedalsveckan 2014. Planen är att hyra ut 2 500 bäddplatser och öppna nya lokaler för arrangemang.