Alliansens ekonomiska tungviktare om vägen till regeringsmakten

Publicerad 2018-05-17, 10:02

De ekonomisk-politiska talespersonerna inom Alliansen. Hur överens är de egentligen om den ekonomiska politiken och hur arbetar de för att komma åt regeringsmakten? Till Dagens Opinion ger de en berättelse om vägen till regeringsmakten som ibland är samstämmig och i bland inte.

Dela med andra

Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson för Centerpartiet
 
Vilka ekonomisk-politiska frågor blir viktigast i valrörelsen?
– Jag tror att det som sas i partiledardebatten (svt) kommer att prägla den ekonomiska debatten. Då syftar jag framförallt på integration och vägen till jobb för dem som kommer in i Sverige. Här finns en väldigt tydlig konflikt där statsministern anser att de som kommer till Sverige ska anpassas sig efter vårt system och mot det står att systemen ska anpassas efter verkligheten.  Där tror vi på det senare av de två alternativen, säger Emil Källström och utvecklar:
 
– Om vi ska ta integration på allvar, måste de personer som ska stanna kvar här, ha ett jobb att gå till. Fortsätter vi som nu hamnar många i ett livslångt utanförskap för att vi inte vill ändra vårt system, det är oklokt och i det närmaste omoraliskt.

Emil Källström lägger till:

– Sedan hoppas jag att vi ska få tid att prata om det som är frågor på lite längre sikt och att ett antal områden inom svensk ekonomi är underreformerade. Då syftar jag på arbetsmarknaden, bostadsmarknaden och skattesystemet som är kvarlevor från en annan tid. I takt med att världen förändras behöver vi genomföra ett antal strukturreformer, som skedde på 90-talet.   Det är bäst genomföra reformerna och hoppas vi hinner innan vi blir tvingade ändra i en lågkonjunktur. 

Hur samarbetar ni i Alliansen kring den ekonomiska politiken?
– Vi samarbetar mycket bra i finansutskottet. De flesta sms jag får kommer från gruppen. Vi stämmer av saker från dag till dag och lite mer långsiktigt. Vi möts flera gånger per vecka och diskuterar vad som borde bli lag på det ekonomiska området, som det nya förslaget om inträdesjobb. Det som kommer att presenteras före valet blir mindre än 2014 då vi hade en fullständig budget, men mer än innan Alliansen kom på plats 1998-2002. Då blev det en debattartikel i bästa fall.

Men år 2006 hade Alliansen en hel äntringsstyrka. Hur ser det ut nu?
– Nu vill jag vara lite försiktig, men det pågår ett gemensamt förberedelsearbete. Å andra sidan handlade år 2006 om att vi överhuvudtaget skulle komma överens då diskuterades det på ett annat sätt. När det gäller centrala områden som bostäder, arbetsmarknad och synen på skatter, har vi aldrig varit mer överens, inklusive de åtta åren i Allians-regeringen. Bara en sak som att vi har en samsyn på hur Arbetsförmedlingen ska fungera. Det ä ju en koloss där vi har varit helt oense. Möjligen lägger vi inte lika många mantimmar som 2006, säger Emil Källström.
 

Elisabeth Svantesson,
ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna.

Vilka ekonomisk-politiska frågor tror du kommer att dominera valrörelsen?
– Jag tror valrörelsen kommer att domineras av att man ska lösa problem, det vill säga, se till att poliserna blir fler, se till att vårdköerna kortas. Det är också ekonomisk politik. Man måste visa hur man kan finansiera det. Det gör vi idag. Vi presenterar inte vidlyftiga löften, utan visar att man också kan prioritera och finansiera.

Debatten kommer alltså inte att handla om skatter och så, utan hur det ska gå till att finansiera saker?
– Ja. Socialdemokraterna kommer att hävda att skattesänkningar står mot välfärd. Jag säger att det är bidrag som står mot välfärd. Det är bidragskostnaderna vi måste hålla nere. Man kan sänka skatten, man kan prioritera och man måste se till att hålla nere kostnaderna.

Hur samarbetar ni i Alliansen kring ekonomisk-politiska frågor?
– I budgetmotionen vi har presenterar har vi de första sidorna gemensamma. Vi har en gemensam plattform och en gemensam syn på ekonomisk politik i grunden och vad som krävs för att fler ska komma i jobb.

Hur jobbar ni praktiskt och konkret?
– Jag har mycket kontakt med mina kamrater i finansutskottet. Vi utvecklar politiken tillsammans.  Det finns också reformarbetsgrupper, där vi tänker presentera gemensam politik inför valet.

Din huvudmotståndare i valet är finansminister Magdalena Andersson (s). Kan du ge henne lite positiv feedback?
– Jag tycker att det är väldigt bra att hon har sett till att statskulden har fortsatt att sjunka. Det är visserligen högkonjunktur, men hon har också varit noga med att den ska hållas nere. Det är mycket bra. Sedan hade jag önskat att hon också hade sparat mer. Det hade hjälpt Sverige i nästa lågkonjunktur. Men hon är i grunden en kompetent person.

Har Magdalena Andersson någon ytterligare förbättringspotential?
– Definitivt. Hon har alltså höjt skatterna med 60 miljarder och höjt utgifterna med 100 miljarder. Ändå fungerar många saker betydligt sämre i dag. Vi har färre poliser. Vi har längre vårdköer.

Hur kommer det sig, är hon okunnig, Magdalena Andersson har väl läst på Handels?
– Det handlar om att de inte har tagit tag i problemen på riktigt. De har inge genomfört reformerna som krävts. De har inte vågat fatta tuffa beslut, säger Elisabeth Svantesson.
 

Jakob Forssmed
, ekonomisk-politisk talesperson för Kristdemokraterna

Vilken blir den viktigaste ekonomisk-politiska frågan som kommer upp i valrörelsen?
– Jag tror att det kommer att vara reformer för att få fler i utsatt ställning, inte minst utrikesfödda, i arbete. Strukturellt viktiga reformer som gör det mer lönsamt att arbeta, förbättra yrkesutbildningen för de här personerna, och inte minst göra det möjligt att lära sig jobbet på jobbet.

Strukturreformer?
– Ja.

Är det en valvinnare?
– Du frågade om den ekonomiskt-politiskt viktigaste dimensionen. Jag tror att det kommer att vara den. I övrigt lägger vi väldigt stora resurser och reformer på vården.

Något mer som kommer upp i valet?
– Vi behöver också göra en skatteväxling och sänka skatten på jobb och höja en del miljöskatter och på konsumtion.

Liberalerna pratade om en grön skatteväxling. Är det något ni har pratat ihop er om inom Alliansen?
– Vi ser helt enkelt behovet, vi kommer att ha stora välfärdsbehov, vi behöver sänka skatten på jobb och företagande, men kanske inte kan sänka den så mycket vi vill om vi samtidigt ska klara polis, försvar och välfärd. Då tror vi att vi ska höja de skatter som är rätt att höja.

Hur samarbetar ni inom Alliansen?
– Vi har skrivit ett gemensamt avsnitt och gjort en gemensam bedömning av det ekonomiska läget i Sverige. Vi har en bred samsyn om lägesbilden. Sedan är vi lite oense om var tyngdpunkten ska ligga när det gäller reformer och skatter.

Har ni en arbetsgrupp?
– Det har vi absolut där vi diskuterar reformer och läget för Sverige, säger Jakob Forssmed.

Har ni en äntringsstyrka?
–  Ja.
 

Mats Persson
, ekonomisk-politisk talesperson för Liberalerna.

Vilken ekonomisk-politisk fråga blir viktigast i valrörelsen?
– Två frågor. Bostadsmarknaden oroar väldigt många människor, inklusive mig själv. Det andra är hur nyanlända ska få jobb. Där är skolan viktig. Funkar skolan, funkar Sverige. Och att skapa en arbetsmarknad med fler enkla jobb, det behövs för att fler människor ska kunna bryta sitt bidragsberoende och få en arbetsplatsgemenskap.

Vilken är den stora skiljelinjen mellan regeringen och oppositionen?
– Det finns en ideologisk skiljelinje där vi tycker att det är bättre att man kommer in på arbetsmarknaden med lite lägre ingångslön, för att sedan ta sig vidare. Det säger regeringen nej till.  

Ni pratar om grön skatteväxling, är inte det Centerpartiets och Miljöpartiets retorik?
– Liberalerna tar miljöfrågan på mycket stort allvar. Därför lägger vi fram det här förslaget. I ett modernt samhälle måste man ta ansvar för klimatet och miljön. Till skillnad från regeringen tror vi att man ska ha generella regler och skatter som gör det dyrt att smutsa ner miljön i stället för att dela ut bidrag till höger och vänster.

Hur går samarbetet kring en gemensam budget i Alliansen?
– Vi pratar ständigt om i vad vi tycker lika och inte lika.

Finns ett formaliserat samarbete?
– Vi har träffats hela mandatperioden och kommer att fortsätta med det.

Finns det en äntringsgrupp?
–  Nja, nej, vi jobbar ju ständigt med att ta fram förslag och se vilka likheter och skillnader vi har, säger Mats Persson.
   

ANNONS:

Så hanterade Svenska Fotbollförbundet hoten mot Jimmy Durmaz

ANNONS:

Veckans Brief 21: Tungviktarnas investeringar i Järva – Den STORA kampanjen fattas Cannes

BEACONOMIST 20: Så lyckas native-skribenterna – Stampen går från annons till content

SD sparkar tjänsteman och riksdagskandidat efter hatinlägg

Riksdagsledamot (mp) stoppad av polisen i Turkiet - på väg hem igen

Regeringen föreslår nämnd mot forskningsfusk

Vinsten borta på Story

Blev snuvad på invigningspartyt – tar revansch med Rebecca & Fiona

Moderaterna vill skydda Sverige mot en ”auktoritär regering”

Socialdemokraterna vill stoppa nya friskolor omedelbart

S har hängt av V i valrörelsen

Klart för Region Stockholm

Emilia de Poret och Lars Hjälmered blir dragplåser i Almedalsgarderoben

Karin Johansson, vd, Svensk Handel.

Postnord skickar vd till Svensk Digital Handel

Handelskammaren och Fastighetsägarna kampanjar för bostäder med fotokonst

LO har hittat ny bank – fimpar Nordea

Katrin Stjernfeldt Jammeh (s) ”seriöst arg” på dödskjutningarna i Malmö

Tung SD-medarbetare skrev hatinlägg

Hon blir marknadschef för 65 miljarder i fastigheter

Så många besökte Järvaveckan

The North Alliance blir norskt

IF Metall kopplar S väljartapp till den förda industripolitiken

Coop byter hållbarhetschef efter schism

Tillträdande och avhoppande hållbarhetschef.

Fores lanserar ”Kinas lilla röda” – men varnar för naivitet kring Kina

Var tredje krona är vinst på Fogel

Socialdemokraterna vill lägga miljarder på att få bort ”utsatta” områden

Veckans Brief 20: PA-byråerna öppnar för SD – trippelseger för handelskammaren

BEACONOMIST 19: Content driver e-handeln i Kina – Rekryterarnas kamp om frontend-kandidater

SIFO: Stort tapp för Moderaterna – regeringsläge för Stefan Löfven (s)

Prime slår ett slag för förtroendet

BEACONOMIST 18: Ericsson i 5G-täten – så utvecklas martech-branschen

Jimmie Åkesson släpper bok om ”Folkhemmet”

PA-konsulterna om SD

Här är Socialdemokraternas vallok

Duo ersätter Ulf Kristerssons talskrivare

Minskat entreprenörskap i Sverige

Egor Putilov stoppas i riksdagen – är en säkerhetsrisk

It-branschen säkerhetslobbar i riksdagen – med en bok

Järvaveckan kan nå publikmålen

Flera uppdrag till Orakel PR

"Flexy guy vann över boxy girl på Dagens Industri"

Han blir vd för Svenskt Näringsliv

Rippler startar hälsobyrå

Förlust för Viktor Frisk

Alliansen släpper skolpolitik till valet

Dagens Industri byter chefredaktör

Livs rasar mot Orklas beslut att flytta Göteborgs Kex till Lettland

Vänsterpartiet lovar högkostnadsskydd för tandvården – finansieras av ”rika”

Matbordet som kopplar upp förstagångsväljare till riksdagen

De får stipendium från Gålöstiftelsen

DEMOSKOP: Rekord för SD – M och S backar

Statssekreterare nummer fyra lämnar regeringen – för Unionen

Moderaterna vill slå ut kriminella gäng med 12-punktersprogram

Ericsson tillbaka på Arlanda

Juniorkonsulterna får eget mingel i Almedalen

Lärarnas Riksförbund i opinionsoffensiv kring Järva

"Centerpartiet in i regeringen – frågan är i vilken?"

Veckans Brief 19: De 100 valmäktigaste – Visbykrogar portar pr-byråer

S omtalas mest men SD växer snabbast i sociala medier under maj

LKAB hjälper staten göra plus

Kampanj ska ge Järvaveckan besöksrekord

Flyktingmottagandet stängdes av även på 90-talet

Gröna Städer, ÅF och Dagens Opinion inrättar hållbarhetspris

NOVUS: SD förbi M – de rödgröna leder

Reaktionerna på välfärdsbeslutet: Börslyft och upprördhet

Riksdagen röstar igenom regeringens landsbygdsproposition

Företagen kammar hem bidrag från Klimatklivet

Ytterligare statssekreterare lämnar regeringen inför valet

Djurägarna: ”Sverige är inte längre en rättsstat”

”Politiker, vad vill ni med den gröna omställningen?”

Hamnarbetarförbundet sågar lagförslaget om strejkrätten

Svensk Handel ställer sig bakom facken och arbetsgivarna om strejkrätten

M största parti i Stockholm - tufft för S och SD

Ny talesperson till SD

Fack och arbetsgivare överens om strejkrätten

Unga avstår prata politik på sociala medier på grund av det hårda debattklimatet

Christina Saliba och BerntzonBylund skiljs

SCB: Fördel det rödgröna blocket

Skattning av valresultatet ”om det varit val idag”. Maj 2018 jämfört med riksdagsvalet 2014.

Fokus kulturchef blir pressekreterare på Moderna Museet

Endast en av fyra nöjd med den offentliga digitala servicen

Vårdförbundet sätter tryck inom väljarnas viktigaste fråga Vården

Regeringen vill lägga 700 miljarder kronor på infrastrukturen

Schlingmanns Almedalsdrama blir Viaplayserie

ELF plockar in svensk koordinator

Vänsterpartiet byter förstanamn i Uppsala

TV4 utser ny kommunikationschef

Gullers slog Prime i Sidas upphandling

It-konsultbranschen tar fram gemensam färdplan för fossilfri it-konsultsektor

Civilministerns statssekreterare är ny generaldirektör för Statskontoret

ESO: Inte svårare att integrera flyktingar i idag

Toyota plockar in pr-chef från Skoda

Moderaterna vill göra Sverige till ett digitalt föregångsland

Politikerna använder sig av mediekritik för att skapa engagemang

INIZIO: Alliansen ökar försprånget – SD närmare täten

Vi-skogen ska rädda träd med ny kampanj

Poddserie ska göra killar mindre kassa i skolan

Darja Isaksson blir ny generaldirektör för Vinnova

ME ska nå ung målgrupp med Youtubestjärna

inför Almedalen

AFFÄRER. Nyhetsbyrån Sirén, som lever på att sälja offentliga handlingar som nyhetsunderlag, redovisar mer än halverat rörelseresultat för bokslutsåret 2014. Detta efter att ägarnas bolag fakturerat Sirén.
ALMEDALEN2014. Pr-byrån New Republic ger sig in i kampen om vem som ska skapa den viktigaste arenan för hållbarhet i Almedalen. Pr-byrån New Republic ger sig in i kampen om vem som ska skapa den viktigaste arenan för hållbarhet i Almedalen.
ALMEDALEN 2014. Hetast i Almedalen, som arrangeras av pr-byrån Westander med Dagens Opinion som mediepartner är på jakt efter två jurymedlemmar som ska rösta fram vilken aktör som förtjänar den årliga utmärkelsen.
ALMEDALEN 2014. Spelbolaget Unibet, som aldrig varit Almedalen förut, gör i år en stor offensiv med 20 man på plats och Handelsbankens Lennart Ekdal som moderator.
ALMEDALEN2014. Pr-byrån Think Image tar Viking Lines fartyg MS Cinderella till Almedalsveckan 2014. Planen är att hyra ut 2 500 bäddplatser och öppna nya lokaler för arrangemang.