Alliansens ekonomiska tungviktare om vägen till regeringsmakten

Publicerad 2018-05-17, 10:02

De ekonomisk-politiska talespersonerna inom Alliansen. Hur överens är de egentligen om den ekonomiska politiken och hur arbetar de för att komma åt regeringsmakten? Till Dagens Opinion ger de en berättelse om vägen till regeringsmakten som ibland är samstämmig och i bland inte.

Dela med andra

Emil Källström, ekonomisk-politisk talesperson för Centerpartiet
 
Vilka ekonomisk-politiska frågor blir viktigast i valrörelsen?
– Jag tror att det som sas i partiledardebatten (svt) kommer att prägla den ekonomiska debatten. Då syftar jag framförallt på integration och vägen till jobb för dem som kommer in i Sverige. Här finns en väldigt tydlig konflikt där statsministern anser att de som kommer till Sverige ska anpassas sig efter vårt system och mot det står att systemen ska anpassas efter verkligheten.  Där tror vi på det senare av de två alternativen, säger Emil Källström och utvecklar:
 
– Om vi ska ta integration på allvar, måste de personer som ska stanna kvar här, ha ett jobb att gå till. Fortsätter vi som nu hamnar många i ett livslångt utanförskap för att vi inte vill ändra vårt system, det är oklokt och i det närmaste omoraliskt.

Emil Källström lägger till:

– Sedan hoppas jag att vi ska få tid att prata om det som är frågor på lite längre sikt och att ett antal områden inom svensk ekonomi är underreformerade. Då syftar jag på arbetsmarknaden, bostadsmarknaden och skattesystemet som är kvarlevor från en annan tid. I takt med att världen förändras behöver vi genomföra ett antal strukturreformer, som skedde på 90-talet.   Det är bäst genomföra reformerna och hoppas vi hinner innan vi blir tvingade ändra i en lågkonjunktur. 

Hur samarbetar ni i Alliansen kring den ekonomiska politiken?
– Vi samarbetar mycket bra i finansutskottet. De flesta sms jag får kommer från gruppen. Vi stämmer av saker från dag till dag och lite mer långsiktigt. Vi möts flera gånger per vecka och diskuterar vad som borde bli lag på det ekonomiska området, som det nya förslaget om inträdesjobb. Det som kommer att presenteras före valet blir mindre än 2014 då vi hade en fullständig budget, men mer än innan Alliansen kom på plats 1998-2002. Då blev det en debattartikel i bästa fall.

Men år 2006 hade Alliansen en hel äntringsstyrka. Hur ser det ut nu?
– Nu vill jag vara lite försiktig, men det pågår ett gemensamt förberedelsearbete. Å andra sidan handlade år 2006 om att vi överhuvudtaget skulle komma överens då diskuterades det på ett annat sätt. När det gäller centrala områden som bostäder, arbetsmarknad och synen på skatter, har vi aldrig varit mer överens, inklusive de åtta åren i Allians-regeringen. Bara en sak som att vi har en samsyn på hur Arbetsförmedlingen ska fungera. Det ä ju en koloss där vi har varit helt oense. Möjligen lägger vi inte lika många mantimmar som 2006, säger Emil Källström.
 

Elisabeth Svantesson,
ekonomisk-politisk talesperson för Moderaterna.

Vilka ekonomisk-politiska frågor tror du kommer att dominera valrörelsen?
– Jag tror valrörelsen kommer att domineras av att man ska lösa problem, det vill säga, se till att poliserna blir fler, se till att vårdköerna kortas. Det är också ekonomisk politik. Man måste visa hur man kan finansiera det. Det gör vi idag. Vi presenterar inte vidlyftiga löften, utan visar att man också kan prioritera och finansiera.

Debatten kommer alltså inte att handla om skatter och så, utan hur det ska gå till att finansiera saker?
– Ja. Socialdemokraterna kommer att hävda att skattesänkningar står mot välfärd. Jag säger att det är bidrag som står mot välfärd. Det är bidragskostnaderna vi måste hålla nere. Man kan sänka skatten, man kan prioritera och man måste se till att hålla nere kostnaderna.

Hur samarbetar ni i Alliansen kring ekonomisk-politiska frågor?
– I budgetmotionen vi har presenterar har vi de första sidorna gemensamma. Vi har en gemensam plattform och en gemensam syn på ekonomisk politik i grunden och vad som krävs för att fler ska komma i jobb.

Hur jobbar ni praktiskt och konkret?
– Jag har mycket kontakt med mina kamrater i finansutskottet. Vi utvecklar politiken tillsammans.  Det finns också reformarbetsgrupper, där vi tänker presentera gemensam politik inför valet.

Din huvudmotståndare i valet är finansminister Magdalena Andersson (s). Kan du ge henne lite positiv feedback?
– Jag tycker att det är väldigt bra att hon har sett till att statskulden har fortsatt att sjunka. Det är visserligen högkonjunktur, men hon har också varit noga med att den ska hållas nere. Det är mycket bra. Sedan hade jag önskat att hon också hade sparat mer. Det hade hjälpt Sverige i nästa lågkonjunktur. Men hon är i grunden en kompetent person.

Har Magdalena Andersson någon ytterligare förbättringspotential?
– Definitivt. Hon har alltså höjt skatterna med 60 miljarder och höjt utgifterna med 100 miljarder. Ändå fungerar många saker betydligt sämre i dag. Vi har färre poliser. Vi har längre vårdköer.

Hur kommer det sig, är hon okunnig, Magdalena Andersson har väl läst på Handels?
– Det handlar om att de inte har tagit tag i problemen på riktigt. De har inge genomfört reformerna som krävts. De har inte vågat fatta tuffa beslut, säger Elisabeth Svantesson.
 

Jakob Forssmed
, ekonomisk-politisk talesperson för Kristdemokraterna

Vilken blir den viktigaste ekonomisk-politiska frågan som kommer upp i valrörelsen?
– Jag tror att det kommer att vara reformer för att få fler i utsatt ställning, inte minst utrikesfödda, i arbete. Strukturellt viktiga reformer som gör det mer lönsamt att arbeta, förbättra yrkesutbildningen för de här personerna, och inte minst göra det möjligt att lära sig jobbet på jobbet.

Strukturreformer?
– Ja.

Är det en valvinnare?
– Du frågade om den ekonomiskt-politiskt viktigaste dimensionen. Jag tror att det kommer att vara den. I övrigt lägger vi väldigt stora resurser och reformer på vården.

Något mer som kommer upp i valet?
– Vi behöver också göra en skatteväxling och sänka skatten på jobb och höja en del miljöskatter och på konsumtion.

Liberalerna pratade om en grön skatteväxling. Är det något ni har pratat ihop er om inom Alliansen?
– Vi ser helt enkelt behovet, vi kommer att ha stora välfärdsbehov, vi behöver sänka skatten på jobb och företagande, men kanske inte kan sänka den så mycket vi vill om vi samtidigt ska klara polis, försvar och välfärd. Då tror vi att vi ska höja de skatter som är rätt att höja.

Hur samarbetar ni inom Alliansen?
– Vi har skrivit ett gemensamt avsnitt och gjort en gemensam bedömning av det ekonomiska läget i Sverige. Vi har en bred samsyn om lägesbilden. Sedan är vi lite oense om var tyngdpunkten ska ligga när det gäller reformer och skatter.

Har ni en arbetsgrupp?
– Det har vi absolut där vi diskuterar reformer och läget för Sverige, säger Jakob Forssmed.

Har ni en äntringsstyrka?
–  Ja.
 

Mats Persson
, ekonomisk-politisk talesperson för Liberalerna.

Vilken ekonomisk-politisk fråga blir viktigast i valrörelsen?
– Två frågor. Bostadsmarknaden oroar väldigt många människor, inklusive mig själv. Det andra är hur nyanlända ska få jobb. Där är skolan viktig. Funkar skolan, funkar Sverige. Och att skapa en arbetsmarknad med fler enkla jobb, det behövs för att fler människor ska kunna bryta sitt bidragsberoende och få en arbetsplatsgemenskap.

Vilken är den stora skiljelinjen mellan regeringen och oppositionen?
– Det finns en ideologisk skiljelinje där vi tycker att det är bättre att man kommer in på arbetsmarknaden med lite lägre ingångslön, för att sedan ta sig vidare. Det säger regeringen nej till.  

Ni pratar om grön skatteväxling, är inte det Centerpartiets och Miljöpartiets retorik?
– Liberalerna tar miljöfrågan på mycket stort allvar. Därför lägger vi fram det här förslaget. I ett modernt samhälle måste man ta ansvar för klimatet och miljön. Till skillnad från regeringen tror vi att man ska ha generella regler och skatter som gör det dyrt att smutsa ner miljön i stället för att dela ut bidrag till höger och vänster.

Hur går samarbetet kring en gemensam budget i Alliansen?
– Vi pratar ständigt om i vad vi tycker lika och inte lika.

Finns ett formaliserat samarbete?
– Vi har träffats hela mandatperioden och kommer att fortsätta med det.

Finns det en äntringsgrupp?
–  Nja, nej, vi jobbar ju ständigt med att ta fram förslag och se vilka likheter och skillnader vi har, säger Mats Persson.
   

Klart nu: Bonnier säljer Broadcasting till Telia

ANNONS:

Regeringen vill få småbolagen att producera i Sverige

C-politiker ska utreda reducerad CO2

Stefan Löfven (s) till Ljusdal

Arena Opinion vänder till vinst

Moderaterna skyller DriveNows nedläggning på de rödgrönrosa

Världens största AI-mingel

”Märkligt att statsministerkandidaterna ligger lågt om bränderna”

Valets hetaste arbetsmarknadsfrågor, enligt Ylva Johansson (s)

Renault bjuder på elbil när Fores bilbloggar

Dagens Samhälle backar – tappar prenumerationer

Då håller Stefan Löfven (s) sommartal

Westander mot 45 miljoner kronor

SDs nättidning billigare i drift

Google och Facebook pressar Schibsteds marginaler

Weber Shandwick köper komikerbyrå

AKB startar AB

Kolmården och Gröna Lund rår inte på Liseberg

Stockholm vill reda ut avgifter för trafikstörningar

Utredning vill lägga 44 miljoner på bättre marknadsföring av Sverige

Konferenser lyfter Breakit – men fortsatt rött

Donald Trump och Vladimir Putin möts av pressfrihetskampanj

Han blir chef för bekämpningen av våldsbejakande extremism

Sven Erik Bucht (s): Göteborgs Kex ska göras i Göteborg

Delar av näringslivet backar tuffare tag mot NMR i Almedalen

ALMEDALEN 2018. Flera tunga näringslivsorganisationer ställer sig bakom #näringslivetbackarupp, ett upprop för att pressa Region Gotland att stävja hotet mot deltagare i Almedalen från organisationer NMR.

Därför lämnar Carl Fredrik Sammeli Prime

Narva upp 20 procent

Klart nu: Carl Fredrik Sammeli lämnar Prime

Regeringen lägger 868 miljoner på landsbygdsföretag

Regeringen inför mer matematik i skolan

Svenskarna bekymrar sig över andras hantering av fake news

Westander jobbar med Bankomat

Stockholm Pride nobbar Medborgerlig Samling

Trio utmanar affärskonsulterna med ny byrå

Chefen lämnar Stockholm Business Region

Socialdemokraterna lägger ytterligare 800 miljoner på att bekämpa kriminella gäng

Han gör bäst pr för Skåne

GFK under 200 miljoner

Fler än 2017 lyssnade på Almedalstalen men färre än 2016

Medierna som nämndes mest i Almedalen

Miljöpartiet vill lägga 8 miljarder extra på nya tunnelbanan

Miljöpartiet vill lägga 8 miljarder extra på tunnelbanan

The Bodyshop värvar från Adidas

Dämpad förlust på MMS

ALMEDALEN INIFRÅN: Sunkigt här och där men jag längtar redan till Almedalen 2019

Systembolaget har hittat sin nya komchef

Regeringen lägger 50 miljoner på att locka till vuxenutbildning

”När Barbeque Garden blev en tidsmaskin (sd)”

Miljöpartiet vill lägga en halv miljard på svensk livsmedelsproduktion

"En längre vecka, NMR och metoo-fläckar"

Mattias Rådström, Johanna Snickars, Niclas Karnhill, Boo Ehlin, Henric Byström, Bodil Sidén

Här är de kommersiella aktörerna som stack ut i Almedalen

SD vill ha rot för larm

Chang Frick gör affärer i tält i Almedalen

"Vladimir Putin vinner VM i propaganda"

KD vill höja lönen under semestern i vården

RUNT TALET: Handskrivet för Lars Adaktusson

”Ebba Bush Thor är superstark”

Energiföretagen lyfte delningsekonomin

ALMEDALEN INIFRÅN: Vem bjuder in till folkets hem – eller Ungsvenskar till MUF-mingel?

SD-väljarna minst intresserade av att förbjuda nazister

SDs mål: Ska ta över efter S som folkrörelseparti

RUNT TALET: Regeringen slöt upp runt Stefan Löfven

TALANALYS: ”Stark inledning – men inget nytt”

”Annie Lööfs starka tal och leta mord på DJ Battle”

Flera personer gripna och hörda efter attacker i Almedalen

SD har flest följare på Facebook – men S får flest omnämnanden

Socialdemokraterna slår ett slag för högre pension

Det asociala i det sociala – en möjlighet och utmaning för delningsekonomin

De är Innovativast i Almedalen 2018

Saminvest investerar 150 miljoner i affärsängelfonder

Alliansen lovar tuffare tag mot gängen – en del av ”reformagendan”

Greenpeace vill rädda Norra skogsbältet med hjälp av augmented reality

Alliansledarna håller pressträff

Viable Cities och Rise lyfte delningsekonomin

Domprosten: Skulle inte ha ringt i klockan

RUNT TALET: Isabella Löwengrip och Fatemeh Khavari backade upp Annie Lööf

TALANALYS: ”Annies Lööf var överraskande och ideologisk”

De kan bli Innovativast i Almedalen 2018

Bonnier Business Medias vd: ”Dagens Media hade inte klarat sig utan oss”

Svenska Kyrkan störde ut Thomas Gürs event

Hälften av VM-sändningarna i Almedalen visades utan avtal

Almedalen Weekend ska få besökarna att stanna veckan ut med framtids-hackathon

Bonnier Business Media förvärvar Dagens Media och Medievärlden

Benjamin Dousa vann Industrin tar matchens superhjältetävling

ALMEDALEN 2018. Industrin tar matchen anordnade The Big #industrikampen under tisdagskvällen i Almedalen där Benjamin Dousa vann pris för bästa lösning på en utvald framtidsutmaning med hjälp av industrin.

"Carola Lemne verkar nöjd – Edward Blom pratar mat"

”Politiker inte tillräckligt digitala för att förstå delningsekonomins kraft”

C vill lägga 2,6 miljarder på förbättrad integration

Därför skippar Ung Vänster Almedalen

Här är juryn i Innovativast i Almedalen

RUNT TALET: Rävarna runt Jan Björklund

TALANALYS: ”Jan Björklund håller samma tal varje år”

Ministrarnas VM-jubel

Så lanserar SD Jimmie Åkessons bok om Per-Albin Hansson

Femdubbelt så många poster om delningsekonomin

TCO recenserar samtliga partiledartal på Twitter förutom SDs

Smiles vd om kraven på Vinnova och förhoppningarna på Darja Isaksson

Microsoft visar upp ai-musklerna i Almedalen

Löfbergs diskuterar hållbarhet i ohållbar kaffebar

Liberalerna styr om mot EU

inför Almedalen

AFFÄRER. Nyhetsbyrån Sirén, som lever på att sälja offentliga handlingar som nyhetsunderlag, redovisar mer än halverat rörelseresultat för bokslutsåret 2014. Detta efter att ägarnas bolag fakturerat Sirén.
ALMEDALEN2014. Pr-byrån New Republic ger sig in i kampen om vem som ska skapa den viktigaste arenan för hållbarhet i Almedalen. Pr-byrån New Republic ger sig in i kampen om vem som ska skapa den viktigaste arenan för hållbarhet i Almedalen.
ALMEDALEN 2014. Hetast i Almedalen, som arrangeras av pr-byrån Westander med Dagens Opinion som mediepartner är på jakt efter två jurymedlemmar som ska rösta fram vilken aktör som förtjänar den årliga utmärkelsen.
ALMEDALEN 2014. Spelbolaget Unibet, som aldrig varit Almedalen förut, gör i år en stor offensiv med 20 man på plats och Handelsbankens Lennart Ekdal som moderator.
ALMEDALEN2014. Pr-byrån Think Image tar Viking Lines fartyg MS Cinderella till Almedalsveckan 2014. Planen är att hyra ut 2 500 bäddplatser och öppna nya lokaler för arrangemang.