”När Barbeque Garden blev en tidsmaskin (sd)”

Publicerad 2018-07-08, 22:46

ALMEDALEN INIFRÅN. Dagens Opinions Elin Nilsson lämnar Fotografiskas Jimmie Åkesson-kudde för att ge sig in i SD-tältet där hon träffar en NMR-sympatisör.
lördag 7 juli
Vi som är äldsta syskonet kan relatera till att ha ett mindre svängrum än de efterkommande barnen i skaran. Hårdare kontroll på vad vi gjorde med rundringningar till kompisars föräldrar, påföljder så som veckor av utegångsförbud om vi hittat på något tok. Oavsett om föräldrarna hållit fanan högt i att sätta upp regler så vet alla att de kommer att tappa konceptet lite grann. Gränserna förflyttas successivt, precis som med allt som blir normaliserat över tid. Varför jag tänker på just detta på Sverigedemokraternas dag är nog ganska enkelt att dra sina paralleller till. Jag rörde mig lite närmare dem på deras dag i Almedalen och detta är min upplevelse:
 

När lördagen kommer så är verkligen Almedalen nedriggad. Kvar är några journalister som kör livesändningar från sina r
espektive studios, men det är knappt någon som gör något utåtriktat och informativt på gatorna i Visby. Jag är så trött att jag vet inte vad efter en intensiv vecka med lite sömn. Jag äter frukost på Scandic, ser Anders Pihlblad passera fram och tillbaka för att tala med sina TV4-kollegor. Han ser riktigt fräsch ut. Men det är inte jag. Så efter att ha jobbat inne på presscentret några timmar den morgonen går jag inåt genom korridorerna på universitetet till där det är lite lugnare. På en kudde står det ”Vad vill du göra åt bostadsbristen Jimmie Åkesson?”.  Jag lägger mig på en soffa och somnar inom loppet av 30 sekunder. En timme senare vaknar jag till, inser att folk som gått förbi säkert har stirrat när jag sovit men befinner mig långt ifrån att bry mig tack vare tröttheten.
 
Dock har jag piggnat till så pass mycket att jag börjar bli rastlös av att ligga ned. Jag lämnar kudd-Jimmie i soffan för den äkta versionen. Jag träffar Jimmie Åkesson i ett relativt folktomt Visby - han verkar lättsamt glad och faktiskt väldigt förväntansfull. På frågan om vad det första han kommer göra om han blir vald till statsminister är - svarar han ”inta Rosenbad”. Jag skrattar, det finns något roligt över honom. Jag vill veta hur stämningen är hos resten av partiet, vad det pratas om och hur pass mycket material kommer medlemmar att sprida i valrörelsen?
Med tanke på den indiskreta dekoren de valt för restaurangen de abonnerat, Barbeque Garden, så finns det en del som pekar på att valkampanjen kommer att vara massiv och likna en amerikansk presidentvalskampanj.
 
Och väl inne i tältet står det ”Heja Jimmie” på tröjorna hos flera av medlemmarna där inne. Några är klädda som om de vore dansare i musikvideon till Rednex låt Cotton Eye Joe. Och de flesta ser ut som helt vanligt folk. Jag frågar en man och en kvinna om jag får slå mig ned vid deras bord och det får jag så klart säger de till mig. De bråkar som ett gammalt gift par men är noga med att tydliggöra att de inte är tillsammans. De är SD-vänner. De anlände till Almedalen tillsammans i morse. Han från Stockholm och hon från Dalarna. ”Är du med i grupper på Facebook?” frågar hon. Jag förstår inte riktigt hur hon menar först. Hon förklarar att hon driver två grupper på Facebook, en som hyllar det gamla Sverige och en som fördömer pedofiler och våldtäktsmän. Dessa grupper är hon mycket stolt över – och hon försöker ivrigt ta reda på om några av gruppernas medlemmar finns på plats i Visby.
 
Det kommer att visas fotboll i SDs tält. Den viktiga Sverige-England-matchen. Alla topparna ska se den i tältet tillsammans med medlemmarna. Jimmie Åkesson glider in tillsammans med sin livvakt (som kvinnan med Facebook-grupperna känner igen från när Jimmie talade i Västerås), gruppledaren Mattias Karlsson kommer, liksom partisekreteraren Richard Jomshof och Paula Bieler, ledamot i partistyrelsen. Konferencieren hälsar välkommen på sin göteborgska, och tydliggör att han kommer vara ”göteborgsk” i sin humor. ”Nu kommer jag att skämta lite” säger han. Åh nej, tänker jag. När någon förbereder dem runt omkring sig på att skämt komma skall är det sällan något bra som är på väg.
 
”Jag har legat med din mamma” ingår i ett av SD-skämten, och i ett annat ropar han ut i mikrofonen till partitoppen och medlemmarna: ”Okej tjejer, och när jag säger tjejer så inkluderar det även alla män som inte gillar fotboll.”
 
Jag har hamnat i en tidsmaskin. Finns det män som skämtar så här öppet?
Det känns så himla 80-tal allting. Kvinnan jag sitter med sänder också ut lite 80-talsvibbar. Men hon är vänlig, pratar mycket om sin son, hälsar på alla som går förbi henne och berättar att hon är lärare. Hon ställer också en del frågor om hur veckan varit hittills.
 
”Var det många här från NMR?”, undrar hon.
 
”Vet inte exakt hur många, men de har gått runt i grupp och stört evenemang och människor har känt sig rädda”, svarar jag.

”Rädda!? Det är ju de som värnar Sverige allra mest!”, utbrister hon till svar.
 
”Men Sverigedemokraterna har väl tagit avstånd från dem?”, frågar jag.
 
”Jaa, man skäms ju över dem. Det tycker jag är synd”, säger hon.
 
Därefter uttrycker hon en önskan om ett samarbete de två organisationerna emellan. Hon berättar om när NMR, tyvärr och tråkigt nog slängdes ut från en restaurang som SD hade middag vid.
 
Fotbollen drar igång och alla på stället är djupt engagerade i den. Här sitter alla nära varann. Partiledaren och kvinnan frånDalarna som vill koppla in NMR till SD. De medietränare topparna tillsammans med de icke medietränade medlemmarna. I dagens Expressen står det om hur SD skolar sina medlemmar att inte prata med journalister:
 
Från Expressen: ”En riksdagsledamot som varit engagerad i att lära sina partikamrater att bemöta journalister är Robert Stenkvist. Redan förra mandatperioden tog han fram ett kompendium som till del bestod av råd från boken "Medietränad".
 
Robert Stenkvist skrev: "Att slappna av för tidigt och säga vad man egentligen tycker efter en intervju är ett misstag några fått betala sin karriär med.”
 
Men det finns onekligen fortfarande frispråkiga medlemmar som säger vad de egentligen tycker. Kvinnan fortsätter: ”Imorgon kommer den där äckliga Fatemeh Khavari hit till Miljöpartiets dag. En afghansk kille som låtsas vara tjej, det är så sjukt!”

Jag undrar vad Jimmie och hans närmsta egentligen tycker.
 
 

Men de är skolade att inte säga vad de egentligen tycker. När jag pratar med Richard Jomshof frågar jag istället för att ta upp NMR om han spelar musik någon gång på SDs event. ”Absolut inte, särskilt inte vid politiska evenemang, det där är inget jag har tid med idag.” Konstaterar han. Sedan går han och hälsar på en kvinnas lilla ettåriga barn. Det är många familjer på plats hos SD. En familjehögtid nästan. Och nog är det just det konceptet, semester tillsammans med partiengagemang, och närheten till att tala med partitopparna som kanske är en stor del av partiets framgångar.
 
Jimmies livvakt sätter sig ner vid vårt bord och beställer middag.
 
”Jag känner igen dig från talet i Västerås”, säger kvinnan från Dalarna.
 
”Jag känner igen dig också”, svarar livvakten.
 
”Jag driver grupper på Facebook”, svarar hon.

Märkbart glad över att han känner igen henne.

”Kommer du från Dalarna?”, fortsätter hon.
”Det stämmer, men jag kan inte säga från var”, svarar han.
 
Efter att kvinnan räknat upp inte bara Dalarnas kommuner, utan även små små orter och byar som jag aldrig hört talas om, och livvakten skrattar till vid ett av namnen så ropar hon bingo. Nöjd över att ha gjort ”ett detektivarbete” kring var sin partiledares livvakt vuxit upp. Sverige förlorar, livvakten konstaterar att talet blir tyngre att hålla med den förlusten bakom sig.
 
Senare säger Jimmie Åkesson från scenen att han brukar gråta vid sådana här tillfällen. Men att det idag känns helt okej ändå. Sverigedemokraterna kommer att vinna valet säger han. Talet flyter på och det är välskrivet som alltid. Frågan är om han låter bli att nämna något han egentligen tycker?

Isabella Lövin (mp) om bränderna: Jag skulle bli förvånad om det inte påverkade folk

Lennox ner 31 procent

ANNONS:

Telia kallas till möte hos näringsministern efter Bonnier-affären

Uppåt men fortsatt rött för Geelmuyden Kiese

Klart nu: Bonnier säljer Broadcasting till Telia

Regeringen vill få småbolagen att producera i Sverige

C-politiker ska utreda reducerad CO2

Stefan Löfven (s) till Ljusdal

Arena Opinion vänder till vinst

Moderaterna skyller DriveNows nedläggning på de rödgrönrosa

Världens största AI-mingel

”Märkligt att statsministerkandidaterna ligger lågt om bränderna”

Valets hetaste arbetsmarknadsfrågor, enligt Ylva Johansson (s)

Renault bjuder på elbil när Fores bilbloggar

Dagens Samhälle backar – tappar prenumerationer

Då håller Stefan Löfven (s) sommartal

Westander mot 45 miljoner kronor

SDs nättidning billigare i drift

Google och Facebook pressar Schibsteds marginaler

Weber Shandwick köper komikerbyrå

AKB startar AB

Kolmården och Gröna Lund rår inte på Liseberg

Stockholm vill reda ut avgifter för trafikstörningar

Utredning vill lägga 44 miljoner på bättre marknadsföring av Sverige

Konferenser lyfter Breakit – men fortsatt rött

Donald Trump och Vladimir Putin möts av pressfrihetskampanj

Han blir chef för bekämpningen av våldsbejakande extremism

Sven Erik Bucht (s): Göteborgs Kex ska göras i Göteborg

Delar av näringslivet backar tuffare tag mot NMR i Almedalen

ALMEDALEN 2018. Flera tunga näringslivsorganisationer ställer sig bakom #näringslivetbackarupp, ett upprop för att pressa Region Gotland att stävja hotet mot deltagare i Almedalen från organisationer NMR.

Därför lämnar Carl Fredrik Sammeli Prime

Narva upp 20 procent

Klart nu: Carl Fredrik Sammeli lämnar Prime

Regeringen lägger 868 miljoner på landsbygdsföretag

Regeringen inför mer matematik i skolan

Svenskarna bekymrar sig över andras hantering av fake news

Westander jobbar med Bankomat

Stockholm Pride nobbar Medborgerlig Samling

Trio utmanar affärskonsulterna med ny byrå

Chefen lämnar Stockholm Business Region

Socialdemokraterna lägger ytterligare 800 miljoner på att bekämpa kriminella gäng

Han gör bäst pr för Skåne

GFK under 200 miljoner

Fler än 2017 lyssnade på Almedalstalen men färre än 2016

Medierna som nämndes mest i Almedalen

Miljöpartiet vill lägga 8 miljarder extra på nya tunnelbanan

Miljöpartiet vill lägga 8 miljarder extra på tunnelbanan

The Bodyshop värvar från Adidas

Dämpad förlust på MMS

ALMEDALEN INIFRÅN: Sunkigt här och där men jag längtar redan till Almedalen 2019

Systembolaget har hittat sin nya komchef

Regeringen lägger 50 miljoner på att locka till vuxenutbildning

”När Barbeque Garden blev en tidsmaskin (sd)”

Miljöpartiet vill lägga en halv miljard på svensk livsmedelsproduktion

"En längre vecka, NMR och metoo-fläckar"

Mattias Rådström, Johanna Snickars, Niclas Karnhill, Boo Ehlin, Henric Byström, Bodil Sidén

Här är de kommersiella aktörerna som stack ut i Almedalen

SD vill ha rot för larm

Chang Frick gör affärer i tält i Almedalen

"Vladimir Putin vinner VM i propaganda"

KD vill höja lönen under semestern i vården

RUNT TALET: Handskrivet för Lars Adaktusson

”Ebba Bush Thor är superstark”

Energiföretagen lyfte delningsekonomin

ALMEDALEN INIFRÅN: Vem bjuder in till folkets hem – eller Ungsvenskar till MUF-mingel?

SD-väljarna minst intresserade av att förbjuda nazister

SDs mål: Ska ta över efter S som folkrörelseparti

RUNT TALET: Regeringen slöt upp runt Stefan Löfven

TALANALYS: ”Stark inledning – men inget nytt”

”Annie Lööfs starka tal och leta mord på DJ Battle”

Flera personer gripna och hörda efter attacker i Almedalen

SD har flest följare på Facebook – men S får flest omnämnanden

Socialdemokraterna slår ett slag för högre pension

Det asociala i det sociala – en möjlighet och utmaning för delningsekonomin

De är Innovativast i Almedalen 2018

Saminvest investerar 150 miljoner i affärsängelfonder

Alliansen lovar tuffare tag mot gängen – en del av ”reformagendan”

Greenpeace vill rädda Norra skogsbältet med hjälp av augmented reality

Alliansledarna håller pressträff

Viable Cities och Rise lyfte delningsekonomin

Domprosten: Skulle inte ha ringt i klockan

RUNT TALET: Isabella Löwengrip och Fatemeh Khavari backade upp Annie Lööf

TALANALYS: ”Annies Lööf var överraskande och ideologisk”

De kan bli Innovativast i Almedalen 2018

Bonnier Business Medias vd: ”Dagens Media hade inte klarat sig utan oss”

Svenska Kyrkan störde ut Thomas Gürs event

Hälften av VM-sändningarna i Almedalen visades utan avtal

Almedalen Weekend ska få besökarna att stanna veckan ut med framtids-hackathon

Bonnier Business Media förvärvar Dagens Media och Medievärlden

Benjamin Dousa vann Industrin tar matchens superhjältetävling

ALMEDALEN 2018. Industrin tar matchen anordnade The Big #industrikampen under tisdagskvällen i Almedalen där Benjamin Dousa vann pris för bästa lösning på en utvald framtidsutmaning med hjälp av industrin.

"Carola Lemne verkar nöjd – Edward Blom pratar mat"

”Politiker inte tillräckligt digitala för att förstå delningsekonomins kraft”

C vill lägga 2,6 miljarder på förbättrad integration

Därför skippar Ung Vänster Almedalen

Här är juryn i Innovativast i Almedalen

RUNT TALET: Rävarna runt Jan Björklund

TALANALYS: ”Jan Björklund håller samma tal varje år”

Ministrarnas VM-jubel

Så lanserar SD Jimmie Åkessons bok om Per-Albin Hansson

Femdubbelt så många poster om delningsekonomin

TCO recenserar samtliga partiledartal på Twitter förutom SDs

inför Almedalen

AFFÄRER. Nyhetsbyrån Sirén, som lever på att sälja offentliga handlingar som nyhetsunderlag, redovisar mer än halverat rörelseresultat för bokslutsåret 2014. Detta efter att ägarnas bolag fakturerat Sirén.
ALMEDALEN2014. Pr-byrån New Republic ger sig in i kampen om vem som ska skapa den viktigaste arenan för hållbarhet i Almedalen. Pr-byrån New Republic ger sig in i kampen om vem som ska skapa den viktigaste arenan för hållbarhet i Almedalen.
ALMEDALEN 2014. Hetast i Almedalen, som arrangeras av pr-byrån Westander med Dagens Opinion som mediepartner är på jakt efter två jurymedlemmar som ska rösta fram vilken aktör som förtjänar den årliga utmärkelsen.
ALMEDALEN 2014. Spelbolaget Unibet, som aldrig varit Almedalen förut, gör i år en stor offensiv med 20 man på plats och Handelsbankens Lennart Ekdal som moderator.
ALMEDALEN2014. Pr-byrån Think Image tar Viking Lines fartyg MS Cinderella till Almedalsveckan 2014. Planen är att hyra ut 2 500 bäddplatser och öppna nya lokaler för arrangemang.